BIH objavljuje rat Islamskoj državi

Sarajevo – BiH se jasno  svrstala na stranu međunarodne koalicije u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (IS) i bit će aktivni sudionik svih međunarodnih napora da se ona porazi, objavilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu oštro su osuđeni zločini pripadnika IS-a nad 21 egipatskim kršćaninom, počinjeni u Libiji, kao i zvjerska mučenja i smaknuća brojnih zarobljenika koje pripadnici IS-a smatraju neprijateljima islama. Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine također su osudili i teroristički napad u Danskoj. “Dajemo punu potporu danskim tijelima vlasti koja rade na rasvjetljavanju zločina i poduzimaju napore da naglase kako je riječ o iskrivljavanju religije, a ne borbi islama i Zapada”, stoji u priopćenju. “Svakodnevna zbivanja diljem svijeta, koja svjedoče pokušajima da se vjerom opravda zločin, zahtijevaju odlučan i jednoglasan odgovor civiliziranog svijeta. Bosna i Hercegovina je bila i ostat će aktivan sudionik u borbi protiv svih vrsta radikalizma. Imajući to na umu MVP BiH osuđuje i ubojstvo troje američkih muslimana koji su žrtve opasne zablude o sukobu religija i civilizacija na globalnom planu”, navedeno je u priopćenju koje spominje slučaj u SAD-u u kojem je prošloga tjedna troje muslimanskih studenata ubio muškarac neprijateljski raspoložen prema religijama.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ranije je potvrđeno kako se nakon eskalacije sukoba u Libiji, potaknute smaknućem skupine egipatskih Kopta, pozorno prati stanje u toj zemlji jer je tamo angažirano nekoliko desetaka radnika iz BiH na različitim gradilištima. Svi oni za sada su u zonama koje nisu zahvaćen sukobima, no poduzimaju se mjere opreza kako bi ih se u slučaju potrebe evakuiralo.

You may also like