BIH nije spremna na članstvo u EU

Bosna i Hercegovina ne ispunjava kriterije za članstvo u Europskoj uniji i blok 28-orice je daleko od pristanka da primi u svoje okrilje tu bivšu jugoslavensku republiku, kazali su u srijedu diplomati u Bruxellesu nakon što je Sarajevo objavilo da sljedeći mjesec podnosi zahtjev za članstvo.

BiH će podnijeti zahtjev za članstvo u EU 15. veljače, nakon što je dobila pozivnicu od Nizozemske koja trenutno predsjeda Europskom unijom. Politički decentralizirana uzduž etničkih crta razdvajanja nakon rata 90-ih u kojem je ubijeno oko 100.000 ljudi te i dalje ekonomski osiromašena, BiH zaostaje za svojim balkanskim susjedima na putu pridruženja u EU, piše Reuters.

Sarajevo je ipak odlučno u predaji svog službenog zahtjeva 15. veljače, dan prije sastanka europskih ministara zaduženih za pitanja koja s odnose i na pregovore o proširenju. Za usvajanje zahtjeva potrebna je jednoglasna potpora. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u utorak je kazao da se podnošenjem zahtjeva želi pokazati “naša jasna odlučnost da otvorimo pregovore o članstvu s EU, ništa više”.

Diplomati, međutim, tvrde da je BiH propustila provesti sve reforme potrebne za članstvo te da su članice Unije još uvijek “daleko” od suglasja da podrže bilo kakav zahtjev, bez čega će ga nizozemsko predsjedništvo teško staviti na stol.

U izvješću o napretku iz studenoga 2015. jasno piše da je pred tom zemljom ima još jako puno posla, od promjene ustava, reforme sudstva i gospodarstva pa sve do borbe protiv korupcije te zaštite ljudskih prava i slobode izražavanja.

Bruxelles također traži da BiH, s vrlo složenom matricom vlasti u raznim područjima, uspostavi jedno, učinkovito tijelo za donošenje odluka u pregovorima s EU. Unija isto tako traži da BiH prilagodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) iz 2008. zbog promjena nastalih pridruženjem Hrvatske Uniji 2013. BiH je do sada s EU imala aktiviran SSP, a podnošenje zahtjeva za članstvo uvjetovano je dogovorom oko Koordinacijskog mehanizma i prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu, ponajprije vezano za Hrvatsku.

You may also like

0 comments