BiH još uvijek među državama najzagađenijima minama u svijetu

Bosna i Hercegovina je i četvrt stoljeća nakon rata još uvijek među državama koje su najzagađenije minama u svijetu, a po tome je uvjerljivo prva na europskom kontinentu, upozorili su u utorak u Sarajevu predstavnici različitih institucija koj se bave tim problemom u povodu obilježavanja 4. travnja kao međunarodnog dana borbe protiv mina. gotovo 1100 četvornih kilometara, što je 2,2 posto ukupnog teritorija države.

Riječ je uglavnom o teško pristupačnom terenu, no ima i šumskih i obradivih područja u koje ljudi ulaze unatoč opasnosti, posebice kako bi sjekli stabla. Na taj je način samo u 2016. godini od eksplozije mina, postavljenih u ratu od 1992. do 1995., poginulo šest osoba, dok je u cijelom poratnom razdoblju na taj način smrtno stradalo 612 osoba. Među poginulima je bio i 51 pirotehničar angažiran na uklanjanju mina.

Procjena je kako na površinama koje su označene kao potencijalno opasne još uvijek ima više od 80 tisuća različitih mina i eksplozivnih naprava koje ugrožavaju gotovo 1400 naseljenih mjesta.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak ocijenio je kako će za rješavanje ovog problema trebati još puno godina, a sve ovisi o tome koliko će za to biti novca na raspolaganju.

“Uz primjenu suvremenih metoda (pretrage zemljišta) to je razdoblje od sedam do deset godina”, kazao je Solak.

You may also like