Home Ekonomija BIH i Hrvatska dogovaraju se o gradnji Pelješkog mosta

BIH i Hrvatska dogovaraju se o gradnji Pelješkog mosta

by admin

Bosna i Hercegovina i Hrvatska surađuju u analizi provedbe projekta gradnje Pelješkog mosta i vjerojatno je kako će se doći do obostrano prihvatljivog rješenja uz uvažavanje interesa obje zemlje, izjavio je ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”.

Kazao je kako su on i hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ponovo pokrenuli pitanje uspostave zajedničkog povjerenstva koje će raditi na primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pristupu moru, što je za BiH posebice važno jer ona inzistira da gradnjom mosta ne bude zapriječen prilaz brodovima u i iz Neumskog akvatorija. “Naišli smo na razumijevanje i nadamo se da će doći do skorog formiranja tog povjerenstva”, kazao je Matanović.

Dodao je kako je važno cijelom problemu prići na temelju argumenata uz izbjegavanje politiziranja i senzacionalizma. Matanović je istaknuo kako je nedvojbeno pravo Hrvatske infrastrukturno povezati svoj teritorij no također je pravo BiH kao pomorske zemlje imati slobodan pristup otvorenom moru. “Ova dva koncepta nisu nužno isključiva. Naprotiv”, konstatirao je ministra prometa i komunikacija BiH.

Related Posts