BiH i Crna Gora potpisale ugovor o granici

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar unutarnjih poslova Crne Gore Raško Konjević potpisali su u srijedu u Beču međudržavni sporazum o granici postavši prve države u regiji koje će riješiti granično pitanje otvoreno raspadom bivše Jugoslavije. Potpisivanje sporazuma upriličeno je uoči bečke konferencije o zapadnom Balkanu čiji je glavni dio najavljen za četvrtak.

Svečanosti potpisivanja su uz predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića nazočili i austrijski predsjednik Heinz Fischer te šef austrijske diplomacije Sebastian Kurz. Šefovi država te ministri vanjskih poslova BiH, Crne Gore i Austrije uoči potpisivanja održali su sastanak. Sporazum o granici između BiH i Crne Gore mora još proći postupak ratifikacije u dvjema državama. Crna Gora ima najdužu graničnu crtu upravo sa Bosnom i Hercegovinom u dužini od 268 kilometara a sporno je bilo tek oko 700 metara.

Članovi državnih izaslanstava koji su o tome pregovarali konačno su se usuglasili prije više od godinu dana no potpisivanje su privremeno zaustavila lobiranja nekih neformalnih bošnjačkih skupina u Sarajevu čije je stajalište bilo kako bi područje od oko 70 četvornih kilometara koje izlazi na more između Prevlake i Bokokotorskog zaljeva a nalazi se unutar Crne Gore i naziva se Sutorinom zapravo trebalo pripasti BiH.

Takve je zahtjeve parlament BiH odbacio no zagovornici pripadnosti Sutorine BiH najavili su kako će na tome i dalje inzistirai i nastojati spriječiti ratificiranje sporazuma potpisanog u Beču. Čović i Crnadak ranije su izjavili kako njihova zemlja želi što prije urediti i pitanje međudržavne granice s Hrvatskom i Crnom Gorom. “Nadamo se da će potpisivanje sporazuma s Crnom Gorom biti poticaj da to što prije učinimo i s Hrvatskom i Srbijom”, kazao je Crnadak u utorak uoči odlaska u Beč.

You may also like

0 comments