BiH hitno treba 500 milijuna eura od MMF-a

Bosna i Hercegovina hitno treba najmanje 500 milijuna eura od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi se “zakrpali” proračunski manjkovi njena dva entiteta, ocijenio je ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda kako ga u srijedu citira sarajevski “Dnevni avaz”. “Zna se deficit u Republici Srpskoj koji iznosi 500 milijuna konvertibilnih maraka (250 milijuna eura). Iskazani deficit u Federaciji BiH je 684 milijuna KM (350 milijuna eura) i to po proračunu, no tko zna kakvo je stvarno stanje”, objasnio je Bevanda trenutačne “rupe” u proračunima dva entiteta.

Ocijenio je kako je u ovakvoj situaciji potreban “ohrabrujući nastup” MMF-a prema BiH, poput onoga kakav je primijenjen u slučaju Ukrajine ili Grčke, gdje je ta novčarska kuća odobrila stotine milijardi eura kredita. “Milijarda KM (500 milijuna eura) koja bi sanirala proračune u BiH nešto je što je minimum”, cijeni Bevanda. BiH je s MMF-om prvi stand-by aranžman zaključila još 2009. godine uz kredit vrijedan 1,2 milijarde eura, no zbog izostanka očekivanih reformi je isplaćeno samo 400 milijuna. Nakon toga je 2012. godine zaključen novi, vrijedan 669 milijuna eura, a od njega je isplaćeno 506 milijuna eura.

Voditelj misije MMF-a za BiH Ron van Rooden je ranije ovog mjeseca potvrdio kako ostatak novca neće ni biti isplaćen jer aranžman istječe u lipnju, a vlasti u BiH ponovo nisu provele očekivane reforme. Potvrdio je ipak kako MMF ostaje spreman na dogovor o novom stand-by aranžmanu koji bi ponovo bio vezan za provedbu reformi. “Brzo ćemo se vratiti kako bi detaljnije razgovarali o sadržaju eventualnog novog aranžmana s MMF-om”, kazao je tada Van Rooden. Ministar Bevanda je pak kazao kako je pomalo iznenađen što postojeći aranžman nije zaključen, no suglasan je kako očekivane reforme na kojima inzistira MMF kasne. Politička nestabilnost u zemlji, kako je kazao, prouzročila je zastoj domaćeg investiranja pa unatoč rastu štednje i građana i poduzetnika nitko ništa ne ulaže. “Kada imate ovakve reakcije domaćeg poduzetništva onda možete misliti kakav je refleks nekih strateških investitora”, kazao je Bevanda dodajući kako je vrijeme odlučno kazati da tako dalje ne može. “Proračunski deficiti u entitetima polako dostižu točke koje ne možete nadoknaditi. Ne može se više tolerirati da državne tvrtke nisu plaćale doprinose državi deset do petnaest godina. To je apsurd”, upozorio je ministar financija BiH.