BIH će kasniti sa zahtjevom prema EU zbog kvalitete

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Igor Crnadak rekao je kako BiH vjerojatno neće ovaj mjesec uspjeti predati zahtjev za članstvo u EU-u, ali je naglasio da će kašnjenje biti vrlo malo te da je ono rezultat napora da se osigura da zahtjev bude uspješan.

U intervjuu za agenciju Reuters, Crnadak je kazao da je BiH fokusirana na to da “aplikacija bude vjerodostojna” umjesto da se s njom žuri. “Naše je predsjedništvo reklo da će zahtjev ići do kraja siječnja. Činimo sve da to ispunimo, ali čak i ako prekoračimo rok, to neće biti veliko kašnjenje”.

Crnadak je rekao da je prerano reći koliko bi mogao trajati proces pristupanja Uniji, ali analitičari kažu, piše Reuters, da se BiH teško može priključiti prije 2025.

U skladu s novom strategijom za BiH, EU je zatražio od vodstva da se složi oko reformske agende i kalendara za provedbu što je BiH učinila. Ali drugi uvjeti ostaju, kao što je primjerice prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom.

Još jedno osjetljivo pitanje za BiH je porast nacionalističke retorike u Europi, kao posljedica migrantskog vala iz Sirije i drugih zemalja. “Nadam se da to neće stvoriti visoku razinu ksenofobije ili slične probleme.. Populisti koji bi mogli pokušati iskoristiti ovu vrstu ozračja u Europi ne bi smjeli prevladati. Europa bi morala imati svoj vlastiti odgovor”, rekao je.

You may also like

0 comments