Biden pružio podršku Ukrajini

Američki potpredsjednik Joe Biden u ponedjeljak je izrazio američku potporu prozapadnim ukrajinskim vlastima u sukobu s Rusijom dok sirijski sukob i džihadistička prijetnja potiskuju rat u Ukrajini u drugi plan.

Odmah po dolasku u Kijev u nedjelju navečer Joe Biden je “istaknuo opredijeljenost Sjedinjenih Država za suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine” gdje se vodi krvavi oružani sukob s proruskim pobunjenicima i čiji je poluotok Krim Rusija pripojila u ožujku 2014., priopćila je Bijela kuća. Biden je te izjave dao na susretu s kijevskim gradonačelnikom Vitalijem Kličkom, svjetskom boksačkom zvijezdom, koji ga je dočekao u zračnoj luci.

Dvojica čelnika su ujedno istaknula “važnost produljenja sankcija Rusiji sve dok se u cijelosti ne primijeni mirovni ugovor” za istok Ukrajine i dok Kijev ne preuzme nadzor nad čitavom granicom s Rusijom, koje je 20 posto (400 km) trenutačno u rukama pobunjenika. Susret Bidena i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka počeo je u ponedjeljak prijepodne. Američki potpredsjednik treba poslijepodne razgovarati i s premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Ukrajina, gdje na istoku hara sukob koji je od svog početka u travnju 2014. odnio više od 8.000 života, pribojava se slabljenja potpore zapadnih saveznika, među kojima neki žele uspostaviti dijalog s Moskvom radi rješenja sirijskog sukoba. Jedna od Bidenovih glavnih zadaća u Kijevu je umiriti prozapadne čelnike koji su došli na vlast nakon proeuropskih prosvjeda na Majdanu koji su se završili bijegom proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i neviđenom ukrajinsko-ruskom krizom.

Na susretu s Kličkom američki potpredsjednik nije propustio pozvati ukrajinske vlasti da “nastave borbu protiv korupcije”, što je druga važna tema njegova posjeta. “Zamor (Zapada) zbog ukrajinske korupcije dosegnuo je kritičnu razinu”, napisao je ovog tjedna na Facebooku zastupnik Sergij Lehčenko blizak predsjedniku. Po riječima neimenovanog američkog dužnosnika, Kijev mora reformirati državno odvjetništvo kako bi poticalo borbu protiv korupcije.

You may also like