Biden izjednačio PKK i Islamsku državu

Američki potpredsjednik Joe Biden u subotu je podržao Tursku u borbi protiv Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja je prijetnja Turskoj kao i Islamska država, džihadistička skupina koju su SAD i Turska spremne pobijediti vojno, ako političko rješenje nije moguće.

“Islamska država nije jedina prijetnja za turski narod. PKK je također prijetnja i mi to znamo”, rekao je Biden nakon razgovora u Istanbulu s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i ocijenio da je PKK teroristička skupina, piše agencija AFP.

Nakon više od dvije godine koliko je bio na snazi prekid vatre, žestoki sukobi nastavljeni su prošlog ljeta između turskih snaga sigurnosti i pobunjenika PKK. Time su propali mirovni pregovori koje je pokrenula vlada krajem 2012. u pokušaju da završi sukob koji je od 1984. odnio više od 40.000 ljudskih života. Mislimo da velika većina Kurda želi živjeti u miru i jasno je da PKK nije pokazao želju da to omogući, rekao je Biden i poručio “Oni su teroristička skupina i ono što rade skandalozno je”.

Biden je izrazio zadovoljstvo mjerama koje je poduzela Turska za jačanje borbe protiv takozvane Islamske države (IS), posebice na granici sa Sirijom kojom i dalje prelaze džihadistički novaci. Turska se ljetos pridružila protudžihadističkoj koaliciji, ali njezini saveznici pritišću je da dodatno pojača borbu protiv IS.

U vezi rata u Siriji, američki potpredsjednik je podsjetio da Washington i Ankara i dalje rade na političkom rješenju, a očekuju se idućih dana mirovni pregovori o Siriji. “Znamo da bi bilo polje postići političko rješenje no spremni smo… ako to nije moguće, za vojno rješenje u toj operaciji protiv Daesha (arapski akronim za IS)”, rekao je Biden i dodao “Razgovarali smo o načinima jačanja podrše sunitskim arapskim snagama za prekid pristupa turskoj granici koji još kontrolira IS”.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka s Bidenom, turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da bi legitimna sirijska oporba morala biti uključena u pregovore o Siriji koji trebaju početi u Ženevi idući tjedan. Davutoglu je rekao da turska vojska u Iraku pokušava odbiti Islamsku državu i ponovio je da Ankara poštuje iračku teritorijalnu cjelovitost. Također je zahvalio Bidenu na posjetu Cipru i dodao da će SAD imati važnu ulogu u ciparskim mirovnim pregovorima.

You may also like

0 comments