Biden dolazi, a Saudijci udvostručili uvoz iz Rusije

Analiza

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, uvezla je duplo više nafte iz Rusije jer Moskva svoju naftu trenutno prodaje uz značajne popuste. U posjet kraljevini danas stiže američki predsjednik Joe Biden.

Prema novinskoj agenciji Reuters, koja se poziva na podatke Refinitiva, u drugom kvartalu 2022., od travnja do lipnja, u Kraljevinu Saudijsku Arabiju je preko ruskih i estonskih luka stiglo 647.000 tona nafte. To odgovara količini nešto većoj od 7.000 tona ili 48.000 barela nafte dnevno.

U istom razdoblju prošle godine ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona.

Saudijska Arabija koristi rusku naftu za proizvodnju električne energije, koja joj je potrebna i za proizvodnju i izvoz vlastite nafte. Na Arapskom poluotoku je posebno velika količina električne energije neophodna i za hlađenje tokom vrelih ljetnih mjeseci – dakle baš sad.

Zbog sankcija, posebno iz Europske unije, Rusija prodaje svoju naftu na svjetskom tržištu uz značajne popuste. Zbog rata Rusije protiv Ukrajine neke države ne žele kupiti rusku naftu.

S druge strane, ogromna gospodarstva poput Kine i Indije, kao i brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka, povećale su uvoz tog energenta iz Rusije.

Predsjednik SAD-a Joe Biden danas popodne (15.7.) stiže u Saudijsku Arabiju, posljednju postaju svog putovanja po Bliskom istoku.

Očekuje se da će pokušati uvjeriti svoje domaćine da povećaju izvoz nafte i time potaknu pad cijena na svjetskom tržištu. Ne samo u EU-u, već́ i u SAD-u, visoke cijene goriva su trenutno veliki problem.

Biden je pod ogromnim pritiskom kod kuće zbog naglog rasta cijena goriva – i to samo četiri mjeseca pred važne izbore za Kongres.

Biden odbacuje optužbe da svojim putovanjem u Saudijsku Arabiju – jeftiniju naftu stavlja ispred ljudskih prava, prenosi DW.

You may also like