Biden će teško ukinuti subvencije za fosilna goriva

Komentar
 Joe Biden je obećao kako će ukinuti subvencije za fisilna goriva, no to bi moglo naići na velike izazove, usprkos tomu što bi to pokazalo neke globalne tendencije, javlja Reuters prije nekoliko dana.

Obećanje novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da će ukinuti američke subvencije za fosilna goriva u vrijednosti milijarde dolara godišnje za postrojenja i rudarske kompanije moglo bi biti teško održati zbog otpora zastupnika u  podijeljenom Kongresu, uključujući i demokrate. Biden je rekao kako će subvencioniranje fosilnih goriva namaknuti novac za plaćanje njegovog šireg američkog klimatskog plana od dva bilijuna dolara.

Iako Biden može poduzeti izvršne radnje te poništiti odbacivanje pravila bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koja su namijenjena smanjenju emisija stakleničkih plinova, reforma poreznih olakšica koje tvrtkama omogućuju jeftiniju proizvodnju nafte, plina i ugljena zahtijevat će od Kongresa donošenje zakona. To bi moglo biti teško.

Čak i ako dvojica Bidenovih kolega demokrata pobijede u drugom krugu glasova u Georgiji, 5. siječnja, što bi dovelo do potpune podijeljenosti Kongresa, šanse za usvajanje poreznog paketa male su, rekli su stručnjaci.

Bivši predsjednik Barack Obama je također želio odustati od poreznih olakšica za fosilna goriva kako bi svijetu poslao signal da Sjedinjene Američke Države ozbiljno nastoje ubrzati prelazak s fosilnih goriva na borbu protiv klimatskih promjena. No čak i sa zapovjednom demokratskom većinom u Senatu u prvih šest Obaminih godina, nije uspio dokinuti subvencije, piše Reuters

You may also like

0 comments