BH Gas tvrdi kako bh gospodarstvo ne propada

Potpun krivi dojam
BH-Gas u cilju istinitog i objektivnog informiranja javnosti dostavilo je pregled veleprodajnih cijena prirodnog plina prema distributivnim kompanijama od 1. siječnja 2000. do 1. svibnja 2019. koje su se mijenjale u skladu s Odlukama Vlade FBiH.

Ta sarajevska tvrtka to je učinila kako bi javnost mogla analizirati kretanje veleprodajne cijene i uočiti da je najveća cijena po kojoj je BH-Gas isporučivao prirodni plin distributivnim kompanijama iznosila 820 KM/1.000 Sm3 i to u razdoblju 1. studenoga 2011. do 31. kolovoza 2013. godine. Istovremeno, najveće povećanje veleprodajne cijene je bilo 1. siječnja 2006. godine u iznosu od 35,71 posto.

BG-Gas u priopćenju ističe kako se ne može oteti dojmu da se zbog netočnih izjava raznih stručnjaka, institucija i, među ostalim, udruženja stvara negativna slika o tome kako će cjelokupno gospodarstvo propasti. Istovremeno, nitko od ‘stručnjaka’ nije predstavio nijednu činjenicu da je neki od gospodarskih subjekata s cijenom od 820 KM/1.000 Sm3 propao, jer prirodni plin je i s tom cijenom bio konkurentan u odnosu na ostale energente.

“BH-Gas još jednom želi ponoviti kako se prijedlog koji je upućen resornim ministarstvima isključivo temelji na ruskom povećanju cijene prirodnog plina i da nikakvih drugih utjecaja na predloženo povećanje nije bilo. BH-Gas se suočava s drastičnim gubicima u poslovanju i doći će u situaciju da neće moći podmiriti fakture prema ruskom isporučitelju Gazpromu, ali ne zbog svojih troškova ili bilo kakvih dugova, već isključivo zato što mjesecima prodaje prirodni plin ispod cijene, točnije, prodaje ga po nižoj cijeni od one po kojoj se nabavlja i prevozi do potrošača”, priopćeno je iz BH-Gasa, piše Energetika-net.

You may also like