BEz ujedinjene vojske nema pobjede nad Islamskom državom

Šef vlade nacionalnog jedistva u Libiji je izjavio za agenciju France Presse da jedino vojska koja objedinjuje sve snage zemlje može pobijediti militantnu organizaciju Islamsku državu (IS), koja je iskoristila anarhiju u zemlji da se ukorijeni.

“Uvjereni smo da nema rješenja za poraz IS bez ujedinjenog vojnog zapovjedništva koje bi okupilo Libijce iz svih regija zemlje”, rekao je Fayez al-Sarraj u nedjelju.

U Libiji, gdje je oružje lako dostupno, vladaju kaos i borba za vlast. Usprkos postavljanju vlade nacionalnog jedinstva (GNA) krajem ožujka u Tripoliju, koju podržava međunarodna zajednica, Sarraj ne uspijeva proširiti svoju vlast na cijeli teritorij. Njega podržavaju milicije sa zapada Libije, koje sačinjavaju bivši pobunjenici koji su se 2011. borili protiv režima diktatora Muammara Gaddafija, koji su kasnije odbili položiti oružje. U svibnju su snage povezane s GNA pokrenule veliku ofenzivu kako bi od IS preuzeli obalni grad Sirte.

Ofenziva je omogućila provladinim snagama zauzimanje nekoliko mjesta i položaja koje je zauzimao IS. Ali protuofenzive IS usporavaju njihovo napredovanje posljednjih dana. Procjenjuje se da u Sirteu ima oko 30.000 civila, prema vojnim izvorima snaga GNA-e.

You may also like