Bez obzira na Kurile, Japan želi ruski plin

Japanska vlada orijentirana je na razvoj sveobuhvatne ekonomske suradnje s Rusijom, ne uvjetujući je napretkom u rješavanju teritorijalnog spora između dviju zemalja, izvijestila je agencija Kyodo, pozivajući se na pouzdane izvore.

Japanska vlada orijentirana je na razvoj sveobuhvatne ekonomske suradnje s Rusijom, ne čekajući da prvo dođe do napretka u rješavanju teritorijalnog spora između dviju zemalja, izvijestila je agencija Kyodo, smatrajući da to znači odstupanje Japana od ranijeg principijelnog stava koji je suradnju uvjetovao rješenjem spora oko Kurilskih otoka.

Kada u pregovorima o teritorijalnom sporu nema napretka, neophodno je korigirati ranije stavove, rekao je izvor iz japanske vlade za agenciju Kyodo. Upravo u tome je, smatraju u Tokiju, bit “novog pristupa” bilateralnim odnosima o kojem je toliko bilo riječi poslije svibanjskog sastanka Shinzoa Abea s Vladimirom Putinom u Sočiju. Daljnja suradnja bit će razmotrena početkom rujna na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, piše Kyodo.

Nekoliko japanskih kompanija spremno je započeti s radom već početkom ove godine, prenosi agencija. U osnovi programa ekonomske pomoći u osam točaka, koju je u svibnju prilikom sastanka s Putinom iznio premijer Abe, nalazi se razvoj Dalekog istoka Rusije, tehnička podrška s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta u sferi nafte i plina, kao i izgradnja medicinskih centara s uvođenjem najnaprednih tehnologija, piše agencija.

Iako su investicije usmjerene na uspostavljanje dijaloga s Rusijom, Tokio ipak strahuje da bi one sobom mogle nositi rizik odgađanja rješavanja problema Kurila, prenosi RIA Novosti.

You may also like