Bez nuklearne energije usporit će se tranzicija ka čistoj energiji

Analiza IEA
Nuklearna energija je danas drugi najveći izvor električne energije, ako promatramo niskougljične izvore energije, a udio joj je 10 posto u svjetskoj opskrbi električnom energijom.

U razvijenim gospodarstvima udio se penje na 18 posto, stoji u izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA). Potražnja za nuklearnom energijom dosegla je rekordne razine, nakon snažnog rasta u posljednjih 50 godina, u prošloj godini uslijed rekordne potražnje za energijom s niskom razinom ugljika.

Foto: IEA

IEA u izvješću naznačuje vrlo veliku važnost nuklearne energije koja bi mogla spriječiti ispuštanje daljnjih 4 milijarde tona ugljičnog dioksida. Poglavito je to značajno za gospodarstva u razvoju i nastajanju, posebice Kinu, gdje bi nuklearke mogle osigurati niskougljičnu električnu energiju za sljedeća desetljeća.

Međutim, postrojenja u razvijenim gospodarstvima stara su nekoliko desetljeća, a mnoga su na kraju svoga životnog vijeka te se počinju zatvarati. Očekuje se kako će ih se jedna četvrtina zatvoriti do 2025. godine.

Sreća je što je puno jeftinije produljiti tijek rada postrojenja nego graditi nove elektrane, a troškovi produljenja i proširenja konkurentni su drugim oblicima niskougljične energije poput solara i vjetroelektrana.

Trošak proširenja za 1 GW kapaciteta penje se na milijardu dolara i ta je investicija na rubu isplativosti zato što se produženo razdoblje niskih veleprodajnih cijena električne energije bliži svome kraju. U Sjedinjenim državama većina nuklearnih reaktora posjeduje dozvole za oko 60 godina rada, ali dio ih je konzerviran zbog preskupe električne energije na tržištu.

Foto: IEA

S obzirom na tržišne izazove, u IEA predviđaju nedostatak ulaganja i probleme glede tehnoloških rizika u razvijenim gospodarstvima. Zbog toga će se nuklearni kapacitet u sljedećih dva desetljeća smanjiti za dvije trećine u zemljama u razvoju, a najveći pad će se dogoditi u EU.

To bi moglo dovesti do upitne sigurnosti opskrbe električnom energijom, a obzirom kako će još neko vrijeme plin biti dominantno gorivo, a obnovljivi izvori još nisu tehnološki potpuno neovisni o fosilima i tehnološki tržišni, nedostatak nuklearne energije značit će usporavanje tranzicije prema čistoj energiji.

Izvor https://www.iea.org/publications/nuclear/

You may also like

0 comments