Bez bolnih rezova neće proći

Josip Budimir, gospodarski strateg HSLS-a, gostujući u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan na temu gospodarskih programa vodećih stranaka, rekao je kako neovisno o komunikacijskim strategijama, ovu zemlju čeka suočavanje s istinom – stvarno provođenje reformi.

Uvijek su predizborni programi kao reklame, naglasio je Budimir. Dok god budemo skloni tome da nas se da potkupiti, bit ćemo potkupljivani i varani. Čitave društvene skupine prihvaćaju biti podmićene uslugama, obećanjima ili novcem i onda kasnije, kad daju povjerenje ljudiima koji se tako ponašaju mogu samo lupiti glavom u zid, rekao je Budimir.

Rekao je kako Hrvatska grca, nema nikave perspektive … i dalje zaostaje. U kriznom periodu od 2008. do danas, hrvatski je izvoz porastao 6 posto a u drugim tranzicijskim zemljama je rastao i do 60 posto, na svjetskoj razini oko 40 posto. Mi ako i rastem 1 posto, mi zaostajemo. Kad zaostajete za drugima smanjuje se vaša konkurentnost, smanjuje se snaga vaše ekonomije, ne možete se nostiti. Pitanje je samo hoćete li bankrotirati koji mjesec prije ili poslije – ishod se u konačnici ne mijenja, naglasio je Budimir za HRT.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kritičan je prema programima i SDP-a i HDZ-a. Kaže, očekivalo se puno više. Ovakav model kreiranja središnje države je neodrživ. Ne vidimo želju za zaustavljanjem deficita, zaustavljanjem stvaranja manjkova koji opterećuju ekonomiju u cjelini. Potrebno je stabiliziranje javnih financija, naglasio je Novotny.

Budimir je rekao kako Hrvatska nije osuđena da bude najnerazvijenija zemlja EU-a. Bit ćemo najveći bolesnik u Europskoj uniji, a to nismo zaslužili s obzirom na ljudske, priroden i ostale potencijale koje imamo. Novotny kaže da dva politička bloka predvode ljudi koji su najmanje poplularni u Hrvatskoj i to je fenomen.

You may also like