Beskamatni kredit za nuklearnu zamjenu starih elektrana

Češka
Češka Vlada pristala je ponuditi beskamatni zajam državnom poduzeću CEZ kako bi pomogla podmiriti troškove izgradnje nove nuklearne elektrane, koja bi trebala zamijeniti zastarjela postrojenja na ugljen, kao i staru nuklearku.

CEZ će zajam iskoristiti za izgradnju nove nuklearne elektrane kapaciteta oko 1,2 gigavata u postojećoj nuklearnoj elektrani Dukovany. Zajam bi pokrio 70 posto procijenjenih troškova projekta od oko 6,9 milijardi dolara, navodi se u vladinom dokumentu koji je bio dostupan Reutersu.

U početku bi zajam bio beskamatni, ali bi vlada naplaćivala ??2% kamate nakon što elektrana započne s radom. Vlada je uz to pristala kupovati električnu energiju od nove nuklearke, čime CEZ-u daje sigurnost investicije.

Nuklearna elektrana još mora dobiti odobrenje Europske komisije, odnosno EK treba utvrditi ispunjavaju li se pravila EU-a o državnim potporama. Nakon što dobije odobrenje, očekuje se da će nekoliko tvrtki iz Rusije, Kine, Francuske, Južne Koreje i SAD-a sudjelovati na CEZ-ovom natječaju za izgradnju.

Iako su češki i sigurnosni dužnosnici savjetovali vladi da spriječi ruske i kineske tvrtke u sudjelovanju na natječaju, vlada insistira na tome da svim zainteresiranim stranama treba omogućiti isticanje konkurentnih ponuda. Očekuje se da će CEZ odabrati dobavljača do kraja 2022. godine.

You may also like