Berto Šalaj: Novi su izbori jedino logično rješenje

Rasplet političke krize trebao bi se dogoditi u tjednu pred nama. Koje su sve mogućnosti, tko je u prednosti, može li Zdravko Marić i HDZ okupiti novu većinu i novu Vladu, analizirali smo s profesorom na Fakultetu političkih znanosti Bertom Šalajem.

Šalaj kaže da je Zdravko Marić predložen zbog političkog blefa, kao odogovor na blef Bože Petrova i MOST-a. “Čak i ako to uspije, HDZ mora tražiti nekoga tko će biti prihvatljiv za niz budućih partnera, i to ne može biti Karamarko, niti netko tko mu je blizak iz vrha HDZ-a, i zato se HDZ odlučio za Marića. Te najave da imaju 76 mandata su čisti blef kako bi se stvorila dodatna neizvjesnot. Pregovori još traju”, kaže Šalaj koji smatra da se HDZ nije odrekao suradnje s MOST-om. “Teško mi je zamisliti da bi Vlada na čelu s Marićem bila puno učinkovitija od sadašnje, osobito ako bi tu ostao Tomislav Karamarko. Marić opet ne bi imao političku podršku”, smatra Šalaj.

Smatra da je HDZ u neugodnoj situaciji. “S jedne strane imaju ponudu da Orešković ostane raditi, HDZ je i pod pritiskom međunarodnih aktera, a sam je u strahu od novih izbora. HDZ se već odrekao Karamarka – njegova karijera u Vladi je završena. Možemo i vjerovati Milinoviću koji je rekao da su “sva imena na stolu”. Mislim da je ime Hasanbegovića na raspolaganju, ali nisam siguran. Bit će zanimljivo promatrati što će HDZ odlučiti – prihvatiti Oreškovića da ostanu na Vlasti, ili se upustiti u rušenje premijera i cijeli taj proces”, rekao je Šalaj za N1.

Kaže i da HDZ ima neke šanse, ali da se moraju čvrsto odlučiti na rušenje Oreškovića, i biti zajedno u tome, inače se po tom pitanju raspadaju. “Još postoji mogućnost da HDZ odluči da Karamarko neće uspjeti sastaviti novu većinu, da se pristanu politički poniziti, riješiti ga se, tražiti da bar ode Petrov, ako ne i Orešković, i da nastave u ovoj Vladi. Tako bi izbjegli nove izbore kojih se jako boje”, kazao je Šalaj. “Mi smo u GONG-u prvi predložili što ranije prijevremene izbore”, kazao je o aktivnostima GONG-a. “Smatramo da je Vlada eksperiment koji nije uspio, a svaki oblik preslagivanja bi produžio političku agoniju. Smatramo da je demokratski dati pravo građanima da se izjasne”, rekao je, ali smatra da su male šanse da se to dogodi. “Jedan veliki broj zastupnika ima ogroman strah od novih izbora jer pretpostavljaju da će ih građani kazniti zbog onoga što su radili zadnjih godinu dana”, zaključio je.

Nakon što je Vlada Tihomira Oreškovića o krupnim stvarima počela odlučivati na telefonskim sjednicama, tu je praksu preuzelo i predsjedništvo HDZ-a. U petak su iznenadno putem telefonske sjednice kandidatom za mandatara za sastavljanje nove Vlade, ako idući tjedan Oreškovićeva padne u Saboru, imenovali Zdravka Marića.

To je izazvalo nezadovoljstvo nekih članova predsjedništva HDZ-a.

“Ne znam zašto smo o Mariću odlučili telefonskom sjednicom. To nije bila telefonska konferencija u sklopu koje bi svatko od nas mogao raspravljati i izraziti svoje mišljenje, nego nas je nazivala tajnica i pitala jesmo li za Marića ili nismo. Vjerujem da će idućih dana biti održana i normalna sjednica predsjedništva, što sadašnja politička situacija sigurno zahtijeva, pa ću na njoj reći što mislim o Mariću kao kandidatu za mandatara, ali i o odluci o telefonskoj sjednici”, kazao je Novom listu Milinović, a prenio N1.

Nije htio reći što je odgovorio tajnici. Dio predsjedništva HDZ-a također želi da Marić izađe pred njih prije odluke. “Rado bih ga, recimo, pitao što će učiniti ako mu SDSS kaže da su spremni ući u njegovu vladu samo ako u njoj ne bude Zlatko Hasanbegović. Malo tko u HDZ-u zna kakva je uopće naša strategija, s kim sve želimo koalirati i pod koju cijenu. Ako je Marić kandidat za mandatara, onda bi on morao imati odriješene ruke za sve što je potrebno da bi se skupilo barem 76 zastupnika, ali to se jasno moralo reći na predsjedništvu stranke”, smatra jedan HDZ-ov dužnosnik.

Sugovornici lista iz vrha HDZ-a upozoravaju i da je zapravo posljednja odluka predsjedništva HDZ-a bila da se ide u preslagivanje parlamentarne većine s Tomislavom Karamarkom kao potencijalnim mandatarom, da ona nije stavljena izvan snage, a da je ipak telefonskom sjednicom u tu ulogu, bez prethodne najave, uskočio Marić. Svi se slažu da je to znak da HDZ trenutačno nije blizu brojke od 76 zastupnika i da će sada Marić pokušati ubrzati taj proces, kao čovjek koji niti nije član stranke i nema reputaciju političkog radikala.

Prigovara se i što “Marić nije ni političar, a tvrdili smo da će, nakon neuspješnog eksperimenta s Oreškovićem, idući premijer biti politička osoba”. “I od toga smo odstupili, a nitko nije rekao zašto. Sve se ovo odvija skroz netransparentno i imamo ozbiljne razloge za sumnju da ćemo uspjeti u preslagivanju, čak i ako za koji dan srušimo Oreškovića”, ocjenjuje član HDZ-ovog vodstva.

Ako Marić ne dobije mandat predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za sastavljanje nove Vlade, to znači nove izbore, a u HDZ-u sve više sazrijeva stav da u tom slučaju stranku na izborima ne bi smio voditi Karamarko nego netko drugi.

You may also like