Bernardić pozvao Plenkovića da bude “reformator, a ne falsifikator” i smjeni Barišića

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da smjeni ministra obrazovanja i znanosti Pavu Barišića, te da bude “reformator, a ne falsifikator” i pošalje poruku da se takve stvari ne mogu tolerirati.

Raspravu i glasovanje o povjerenju Barišiću iniciralo je 45 oporbenih zastupnika, a u sabornici je prate Plenković i Barišić.

Važno je igrati po pravilima

Bernardić, noseći bedž s natpisom “Djeci znanje, a ne prepisivanje”, uvodno je kazao da nije bitan ministar i kako se zove, već kakav primjer želimo dati djeci jer je iz svega očito da je ministar varao.

“Upotrijebite razum i budite reformator, a ne falsifikator. Sustav počinje danas i ovdje u Saboru, građani očekuju da ispravljamo nepravde”, poručio je Plenkoviću.

Podsjetio je kako je saborski Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju presudio da je Barišić varao, a da su se tome u prilog izjasnili i mnogi kredibilni znanstvenici.

Dodao je kako falsificiranjem društvo ne može krenuti naprijed. “U rujnu je 40.000 prvašića krenulo u osnovnu školu i uče kako je važno igrati po pravilima”, kaže Bernardić, zato je važno da se u sustavu obrazovanja poštuju pravila i stvori atmosfera u kojoj je vrijedno raditi.

Potkrijepio je to primjerom prepisivanja na državnoj maturi zbog čega se učenika automatski isključuje. “Barišić nije ni trebao postati ministar, izglasavanje povjerenja ne može promijeniti sustav, ali može poslati poruku upozorenja da se ovakve stvari ne mogu tolerirati”.

Po Bernardićevu mišljenju, Plenković brani Barišićai “zbog ega ili pojedinačnih interesa”. Svatko posjeduje onoliko taštine koliko mu nedostaje razuma, citirao je Nietzschea, poručivši da je Barišić opterećenje cijelom obrazovnom sustavu.

Prljavo kazalište i “alternativne činjenice”

“Želeći dobro Hrvatskoj trebate sami inicirati promjenu ministra. Želite li da vas ljudi pamte kao reformatora ili samo kao predsjednika Vlade”, rekao je Bernardić premijeru, te pozvao Most da bude dosljedan.

Za kraj je citirao stihove Prljavog kazališta “‘Danas učim sina hodati, prvi korak je najvažniji, pobjede su porazi, kad se obraz pogazi”.

Ivan Vrdoljak (HNS) poručio je da krajnji cilj nije smjena Barišića već braniti Hrvatsku kakvu želimo i u kakvoj želimo odgajati i obrazovati našu djecu. Dodao je da treba poštovati odluku saborskog Odbora za etiku, koji je zaključio da je u pitanju plagijat.

“Ako plagijat prvog čovjeka obrazovnog sustava u Hrvatskoj prođe nekažnjeno, s kojim legimitetom i autoritetom će učitelji i profesori kažnjavati prepisivanje učenika u školama”, upitao je Vrdoljak.

Želimo Hrvatsku koja poštuje vlastite institucije i koja ne prihvaća “alternativne činjenice” umjesto istine, dodao je.

(Agencije)

You may also like

0 comments