Bernardić: Pozdravljam odluku Ustavnog suda o “švicarcu”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozdravio je u petak odluku Ustavnog suda koji je odbacio prijedlog za ocjenu ustavnosti tzv. zakona o konverziji “švicarca”.

“Pozdravljam odluku Ustavnog suda. Banke su trebale upozoriti za rizik kredita u ‘švicarcima’ i SDP je dobio ovu bitku. Ovo je pobjeda svih hrvatskih građana jer bili smo za ljude kontra interesa, katkad i po cijenu sukoba s bankama, za razliku od vladajućih koji su s ‘lex Agrokor’ potpuno na strani banaka, a kontra ljudi, odnosno malih dobavljača, poljoprivrednika i svih koji žive od svoga rada”, izjavio je Bernardić novinarima u Saboru.

Kada je pak riječ o “lex Vlahušić” Bernardić je rekao da poštuje ocjenu Ustavnog suda “za razliku od vladajućih, koji ne poštuju institucije ove zemlje kao što ja Odbor za etiku koji je utvrdio da je ministar plagirao. To je razlika između nas i njih”, poručio je.

Šef SDP-a potvrdio je da SDP ima svoju kandidatkinju za Dubrovnik, Tatjanu Šimac Bonačić za koju vjeruje da je buduća gradonačelnica Dubrovnika. Na pitanje hoće li u tome imati podršku HNS-a, odgovorio je kako vjeruje razumu.

Zbog iseljavanja glas u Slavoniji više vrijedi

Komentirao je i neujednačeno izborno zakonodavstvo rekavši da su potrebne njegove izmjene.

“Potrebne su izmjene izbornog zakonodavstva jer u Slavoniji glas više vrijedi, obzirom da je tamo 20 posto birača manje. Ljudi su napustili Slavoniju, svaka treća kuća je tamo prazna. Moramo osigurati korekciju izbornih jedinica da glas jednako vrijedi u Slavoniji, Zagrebu i Dalmaciji”, rekao je Bernardić.

Osvrnuo se na blokadu Petrokemije rekavši kako se sistemski problem širi na sva hrvatska poduzeća, zato hitno treba zaštiti poljoprivrednike i proizvođače. “Treba što prije poslati u proceduru Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i osigurati da hrvatski poljoprivredni proizvodi u svim trgovačkim lancima u Hrvatskoj budu zastupljeni s minimalno 40 posto”, rekao je Bernardić.

Upitan o SDP-ovoj najavi istražnog povjerenstva za “lex Agrokor” i zahtjeva za opozivom ministra financija Zdravka Marića, Bernardić je odgovorio kako je sasvim dovoljno elemenata za odgovornost i opoziv ne samo ministra nego i ostalih dionika u tom procesu. “Mi ćemo sasvim sigurno, gledajući razvoj situacije, idući tjedan na Predsjedništvu SDP-a i o tome razgovarati”, poručio je.

You may also like