Bernardić optužuje gradski HDZ za trgovinu

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) ocijenio je u utorak da je gradonačelnik Milan Bandić u koaliciji HDZ-om, a HDZ-ov potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić opovrgnuo je da je to početak nove koalicije u gradu Zagrebu.

“Ono što se dugo vremena šuškalo, sada je i potvrđeno – Bandić je u koaliciji s HDZ-om i imamo novu koaliciju u gradu Bandić-HDZ”, rekao je Bernardić pošto su zastupnici na sjednici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova prihvatili prijedlog gradskog proračuna za 2016. godinu, a među njima i HDZ-ovi. Na pitanje smatra li da je to samo odraz onoga što se događa na nacionalnoj razini, Bernardić je odgovorio: “Je li riječ o političkom ‘dealu’ i trgovini? A – jednostavno, što da vam kažem?”  “Mislim da treba biti fer i korektan, da treba pregovarati u otvorenoj vjeri i da se ne smije politički trgovati. To je naš stav od početka, SDP-ov u ovoj Gradskoj skupštini i tako ćemo se nastavljati ponašati. Ako netko misli da je politička trgovina preko leđa građana dobra, neka nastavi samo tako dalje”, rekao je.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) opovrgnuo je u utorak medijske špekulacije da napušta tu dužnost i da će biti član nove Vlade, a novinarima je rekao i da nije podupro prijedlog gradskog proračuna za 2016. jer se ne da iščitati. “Normalno da neću”, odgovorio je Kosor novinarima na pitanje hoće li napustiti mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. Istaknuo je kako će i dalje biti njezin predsjednik, a na pitanje hoće li na toj dužnosti ostati i ako mu ponude mjesto u novoj Vladi, rekao je da mu ga neće ponuditi jer ga niti ne želi.

Na pitanje novinara Hine zašto na današnjoj sjednici nije podupro prijedlog gradskog proračuna za 2016., Kosor je odgovorio kako nikada ne podupire ništa što je besmisleno. Objasnio je kako proračun nije dan zastupnicima na četvrtoj razini i ne može se iščitati. “Ja nikada ne glasam za nešto što ne mogu iščitati. Glasam samo za ono što znam pročitati”, istaknuo je Kosor. Rekao je kako je imao vrlo jasan prijedlog – tri mjeseca privremeno financiranje, a zatim glasovanje o ozbiljnom proračunu. “Tko je glasao za ovaj prijedlog proračuna, to je njegov problem. Ja sam uvijek častan i uvijek glasam onako kako mislim po savjesti da je najbolje. I tako ću i dalje voditi Gradsku skupštinu”, poručio je Kosor.

Na pitanje novinara je li to početak nove koalicije u gradu, Mikulić je odgovorio: “Ma ne. Opće je poznato da HDZ i njegovi koalicijski partneri podržavaju sve ono što je dobro u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana. Imali smo mogućnost sudjelovati u kreiranju, kao i svi zastupnici, prijedloga proračuna, kada smo vidjeli prijedlog, putem amandmana. Naši amandmani su usvojeni i oni su u interesu onih koji su nam dali povjerenje, dakle – Zagrepčanki i Zagrepčana. Bilo je logično da takav prijedlog proračuna za 2016. godinu prihvatimo”, istaknuo je Mikulić.  Rekao je da prijedlog gradskog proračuna u prvotnom obliku nije bio razvojan, ali nakon što se interveniralo putem amandmana, vidi se da je taj proračun onakav kakav bi trebao biti, u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je kako je očekivao da će na sjednici zagrebačke Gradske skupštine proći prijedlog proračuna za 2016.  “Ne bih ga pisao i predlagao gradonačelniku da nisam očekivao da prođe”, rekao je Kojić.  Na pitanje je li iznenađen time što ga je baš HDZ podupro, Kojić je odgovorio kako nije. “Mislim da bilo tko da je podržao proračun da je razumno, jer dva su sigurno temeljna razloga. Jedan je da ovaj proračun nije ništa bolji ni lošiji nego što je bio onaj prošle i pretprošle godine s obzirom na ograničenja u kojima je pisan, a to je zakonski okvir vezan za izmjene i dopune poreza na dohodak i situacija s decentraliziranim funkcijama, što ograničava veću komociju u pisanju proračuna”, rekao je Kojić.

Dodao je da je drugi razlog što treba imati građanske odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali u Gradsku skupštinu, da ne rade probleme bez nekakvih naročitih povijesnih razloga s obzirom na to da je, kako je rekao, “u ovom trenutku na državnoj razini doista kaotično stanje vezano za sastavljanje Vlade”. “Ja ne mogu zamisliti da još jednu otvorimo frontu takvog tipa na razini grada Zagreba, glavnog grada Republike, a ne vidim nekavih posebnih razloga da bi se to trebalo dogoditi”, rekao je.  “Naravno, proračun uvijek može biti ovakav ili onakav. Pitanje je ukusa, međutim, većih sredstava od ovih ne može se osigurati u ovom trenutku”, dodao je Kojić.  Na pitanje je li bilo kakve političke igre, Kojić je odgovorio: “Ne, ne. Nije bilo političke igre, naprosto argumenti, jer ono što je HDZ tražio amandmanima i mi smo za to bili.”  “Međutim, problem je u ograničenim sredstvima, i ovaj dodatak od 150 milijuna kuna koji nismo u prvom prijedlogu stavili jer smo išli s većom varijantom opreza. Međutim, odustali smo od tog opreza i hajde, sada, kada već se svi upiru i kažu da se nešto događa u pomacima BDP-a, pa smo to stavili unutra da omogućimo to. Nitko nije protiv lokalne samouprave ni gradskih četvrti, ali samo je pitanje uvijek – koliko novca, toliko i glazbe”, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

You may also like

0 comments