Bernardić i Vrdoljak: o gradonačelničkom kandidatu u Zagrebu dogovara se u Zagrebu

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je odluku SDP-a u vezi s gradonačelničkim kandidatom u Zagrebu za sljedeći tjedan, rekavši kako vjeruje u dogovor “s progresivnim snagama u Gradu Zagrebu” i da puni legitimitet za pregovore ima Rajko Ostojić, a da pregovore treba prepustiti onima koji najbolje poznaju situaciju u glavnome gradu smatra i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

“Vjerujem u dogovor sa progresivnim snagama u Gradu Zagrebu jer samo zajedno možemo  osigurati budućnost i promjene u Zagrebu””, kazao je Bernardić u petak u Velikoj Gorici, napomenuvši da se tijekom dana sastao s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom u Krapini, gdje je potpisan koalicijski sporazum za Krapinsko-zagorsku županiju.

“Vjerujem da ćemo potići dogovor i u ostalim gradovima, općinama  i županijama u Hrvatskoj”, poručio je Bernardić.

Na pitanja o tome hoće li se dogovoriti o zajedničkom kandidatu u Zagrebu, u kojemu je HNS-ova kandidatkinja bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, predsjednici dviju stranaka odgovarali su danas u Krapini.

Zagreb mora i doživjet će promjenu, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, istaknuvši da se “niti smije, niti želi, niti treba petljati” u pregovore u Gradu Zagrebu. Pregovore, kaže Vrdoljak,  treba prepustiti onome koji najbolje poznaje grad Zagreb, koji želi i može voditi promjene te koji će na kraju pobijediti na izborima i napraviti rezultat.

“U Zagrebu će se dogoditi i bolje regulative i bolje škole i bolje rješavanje problema s otpadom i naravno da će to biti u dogovoru onih političkih opcija koje žele promjenu u Gradu Zagrebu,” rekao je.

Prvi čovjek SDP-a Davor Bernardić je rekao da Rajko Ostojić glavni pregovarač što se tiče Zagreba zato što je najkompetentniji za to jer osim što je predsjednik središnjeg savjeta SDP-a Grada Zagreba i potpredsjednik stranke na nacionalnoj razini, bio je kandidat za gradonačelnika i “nudio promjene koje se rijetko tko usudio”.

“Naš je cilj jeftiniji, brži, efikasniji, perspektivniji grad Zagreb, bolji za djecu, ali i one koji su ga gradili godinama. Dostojanstvo za ljude u zlatnoj životnoj dobi. Osim što trebamo riješiti pitanje otpada, te bržu i efikasniju javnu administraciju i javni prijevoz, treba štediti i na računima za struju i vodu. Rajko Ostojić ima puni legitimitet,” izjavio je Bernadić

Na pitanje o predizbornim potezima aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, Bernardić je rekao da se “najviše laže prije braka i pred izbore”, a Vrdoljak je podsjetio da je Anka Mrak Taritaš na svome facebooku “otvorila natječaj za najluđi prijedlog gradonačelnika do lokalnih izbora”.

Bernardić: Uskoro će se znati sve o dogovorima i drugdje 

Nakon potpsivanja predizbornog koalicijskog sporazuma za Krapinsko-zagorsku županiju, novinari su predsjednike SDP-a i HNS-a pitali kada će se postići i koalicijski sporazum na razini Hrvatske.

Bernardić je rekao kako osobno vjeruje da će ovih dana sve biti rješeno i na području cijele Hrvatske, a na novinarsko traženje da kaže kada, rekao je da je rok do kraja sljedećeg tjedna kada će se “sve znati”.

Vrdoljak je rekao da stranačke lokalne organizacije u gradovima i općinama pripremaju programe, ljude, prezentiraju rezultate. “To je građanima najbitnije. Njima nije važno da li je netko u nekom trenutku vodio pregovore i da li će se to završiti u utorak ili četvrtak. Građanima je bitan rezultat: škola, posao i krov nad glavom,” rekao je Vrdoljak.

Bernardić: Ilčiću nije komforno u HDZ-u; Vrdoljak: što je uopće radio u MVP?

I Vrdoljak i Bernardić  komentirali su ostavku Ladislava Ilčića na mjesto posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade.

Bernardić je mišljenja da je Ilčić očito shvatio da mu je u HDZ-u nekomforno i želi biti što više desno. A sljedeći gradonačelnik u Varaždinu, u kojemu se i Ilčić kandidra, bit će, ustvrdio je Bernardić, kandidat SDP-a Alen Kišić.

Vrdoljak je pak rekao kako on ne zna što je Ilčćić uopće radio u Minsitarstvu vanjskih poslova i ocijenio da je to samo dokaz da “lutaju bez ideje, bacaju balone i završavaju u santi leda”.

Na pitanje o okupljanju ljevice, predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak je odgovorio da se slaže s time. “Ja sigurno znam da je dobro skupljati ljevicu u Hrvatskoj, to podržavamo. Naš je posao konsolidirati liberalnu demokraciju i braniti te političke vrijednosti, a onda naravno da ćemo u suradnji srušiti konzervativnu, već sad i malo predesnu, Vladu RH,” zaključio je.

(Agencije)

You may also like