Bernardić dogovorio sve sa IDS-om

Novi list
Iako je izgledalo da su IDS-ovi prijedlozi u međustranačkim pregovorima maksimalistički, čini se da je SDP spreman pristati na suradnju na ovim izborima, bez obzira na to – prema prijedlogu sporazuma o kojem će danas raspravljati nacionalno Predsjedništvo SDP-a, a sutra i IDS-ova stranačka tijela, Restart koalicija mogla bi dobiti novog člana i IDS će se pridružiti Bernardićevoj koaliciji.

I to tako da će dobiti čak tri ulazna mjesta u prvih pet na listi u 8. izbornoj jedinici, uz jedno rezervno, a u paketu s njima savezu ljevice pristupit će i PGS. Preciznije, IDS će na zajedničkoj listi u riječko-istarskoj 8. jedinici imati drugo, četvrto i šesto mjesto, uz još jedno pred kraj liste, dok će PGS imati 8. mjesto. S obzirom da Restart koalicija računa da će u 8. jedinici osvojiti sigurnih 10 mandata, a za još jedan će se boriti, to znači da će IDS dobiti sigurna tri mjesta, a također jedno i PGS, gdje će se kandidirati predsjednik stranke Darijo Vasilić.

To također znači da će HSU, zbog »gužve«, sa svojim liderom Silvanom Hreljom i još jednim rezervnim kandidatom za slučaj da Hrelja ode u buduću lijevu vladu kao ministar rada i mirovina, morati biti kandidat u nekoj drugoj jedinici, vjerojatno 7. koja obuhvaća dio Primorja, Grobnik, prsten, pa sve do juga Zagreba.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić potvrdio je Novom listu da će tema pristupanja IDS-a Restart koaliciji biti i tema današnje sjednice Predsjedništva SDP-a, i da su za njih ti zahtjevi prihvatljivi. Prema tumačenjima iz stranke, u SDP-u na svim razinama postoji svijest da je okupljanje oporbe važno kao poruka o alternativi HDZ-u, a to je važno i za sam IDS. No, postoji i kvaka, a to je da je IDS u pregovorima tražio mogućnost da se ova suradnja produži i na lokalne izbore 2021. godine u Istri.

U prijevodu, IDS je tražio »pakt o nenapadanju« na tim izborima, a tim dijelom paketa nisu oduševljeni u lokalnom SDP-u u Istri, jer to može značiti da IDS očekuje, primjerice, da SDP nema protukandidata IDS-u na izborima za župana, gradonačelnika Pule i još neka mjesta gdje postoji oštra konkurencija ove dvije stranke.

Za revanš, IDS je predložio da Umag ostane zona koju oni neće napadati na izborima iduće godine, pa bi u tom smislu predsjednik županijskog SDP-a i gradonačelnik Umaga Vili Basanesse ostao na tom mjestu i nakon 2021. godine.

You may also like

0 comments