Home Europska unija Berlin: O medijskim slobodama s Turskom nema pregovora

Berlin: O medijskim slobodama s Turskom nema pregovora

by Agencije

Njemačka vlada objavila je u srijedu da o medijskim slobodama nema pregovora, nakon što se njemačka radiotelevizija Deutsche Welle požalila da joj je Turska zaplijenila snimku intervjua s turskim ministrom.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je da je njemački veleposlanik u Turskoj imao “dobar i konstruktivan” razgovor s visokim dužnosnikom u ministarstvu sporta i mladih te da su se dogovorili kako taj incident ne bi trebao povećati napetosti. “Veleposlanik je jasno dao do znanja da su medijske slobode vrlo važne za nas, za njega, za njemačku vladu i njemačke medije”, rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert izjavio je da za Njemačku nema pregovora o medijskim slobodama. Deutsche Welle je izrazila u utorak žaljenje zbog toga što joj je zaplijenjen intervju s turskim ministrom sporta i mladih Akifom Caoatayem Kilicom, osudivši “novo kršenje slobode govora”.

Taj razgovor snimljen u ponedjeljak predvečer odnosio se na niz pitanja “s kojima se ministarstvo prethodno upoznalo”, među kojima su bili neuspjeli puč u srpnju, represija nakon toga, sloboda govora i ženska prava, javlja DW.

No njemačka radiotelevizija ističe da je ministar Akif Caoatay Kilic otišao odmah nakon intervjua održanog u Ankari u prostorijama njegova ministarstva a njegov glasnogovornik je rekao novinarima da neće moći objaviti snimku, nakon čega su je zaposlenici ministarstva zaplijenili. DW koji najavljuje sudsku tužbu, u utorak je više puta telefonski tražio da mu se snimka vrati, ali je ministarstvo sporta to odbilo.

Related Posts