Berlin i Ankara za postupno poboljšanje odnosa

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je u srijedu, nakon razgovora sa svojim turskim kolegom Mevluetom Cavusogluom, kako obje strane žele nastaviti dobre odnose, unatoč napetostima koje su nastale nakon zabrane njemačkih vlasti pojedinim turskim političarima da se pojavljuju na političkim skupovima u Njemačkoj te žestokih reakcija turskih političara koje su uslijedile.

“Mi smo se složili u tomu da niti jednoj strani nije u interesu trajno naštetiti odnosima između Njemačke i Turske”, rekao je Gabriel nakon sastanka s Cavusogluom u jednom berlinskom hotelu. Njemački ministar je rekao kako je cilj da se odnosi obnove “korak po korak”.

On je međutim istodobno naglasio kako se nastavak odnosa uvjetuje odricanjem turske strane od daljnjih usporedbi današnje Njemačke s Njemačkom u vrijeme tzv. Trećeg Reicha.

“Optužbe koje smo čuli posljednjih dana se više ne smiju ponoviti. Postoje granice koje se ne smije prelaziti”, rekao je Gabriel aludirajući na nedavnu izjavu turskog predsjednika Redzepa Tayyipa Erdogana koji je metode aktualne njemačke vlade usporedio s onima koje su se prakticirale u vrijeme nacionalsocijalizma.

Gabriel je naglasio kako je razgovor s Cavusogluom bio “tvrd”, ali i “kvalitetan i iskren”.

“Dotaknuli smo se problematičnih tema poput nastupa turskih političara u Njemačkoj, kao i uhićenja njemačko-turskog novinara Deniza Yuecela”, rekao je Gabriel nakon razgovora organiziranog u kratkom roku u jednom berlinskom hotelu.

Cavusoglu je u utorak navečer, nakon što je otkazan nastup u jednoj dvorani, s balkona turskog konzulata u Hamburgu okupljenima poručio kako se Njemačka “neprijateljski” odnosi prema Turskoj.

U posljednjih nekoliko dana njemačke vlasti su otkazale nekoliko nastupa visokopozicioniranih turskih političara, koji među građanima Njemačke turskog porijekla žele agitirati za promjene Ustava u Turskoj, o čemu će se odlučivati na referendumu u travnju.

Turski predsjednik Erdogan, kojem bi promjene Ustava donijele veće ovlasti, još nije odlučio hoće li se pojaviti na jednom skupu u Njemačkoj početkom travnja.

Nastupi stranih državnika u Njemačkoj nisu zabranjeni ali moraju ostati u okviru privatnog.

(Agencije)

You may also like