Beograd preispituje Vojvođansku akademiju znanosti

Srbijanska vlada pokrenula je inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke o osnivanju Vojvođanske akademije znanosti, umjetnosti i kulture, što je prvi put da najviše izvršno tijelo države preispituje ustavnost odluke koju je donijelo tijelo Autonomne pokrajine Vojvodine, prenijeli su u četvrtak vojvođanski mediji. Akademija je javna ustanova utemeljena „u cilju unapređenja područja znanosti, umjetnosti i kulture na teritoriju Vojvodine“, a njezinim radom „stvaraju se uvjeti za osiguravanje ravnopravnosti i poštovanja kultura nacionalnih manjima koje postoje u APV-u“.

Ovaj postupak srbijanske vlade promatra se u kontekstu zategnutih odnosa na relaciji republičke vlade, koju vodi Srpska napredna stranka (SNS) odnosno Aleksandar Vučić, i pokrajinske u kojoj glavnu riječ ima oporbena Demokratska stranka (DS), preko svojega čelnika Bojana Pajtića. Očitovanje vlade Srbije odnosno ustavnog suda odluke o osnivanju Akademije zatražio je Privredni sud u Novom Sadu koji je prekinuo registraciju Akademije u registar gospodarskih subjekata do donošenja mišljenja, objavio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar centar (VOICE).

Predsjednik suda Slobodan Sremčev je objasnio da smatra da područja znanosti, umjetnosti, kulture i tehnološkog razvoja nisu u nadležnosti AP Vojvodine. Po ocijeni vojvođanskih stručnjaka, privredni sud je ovakvim tumačenjem i prekidom registracije postupio suprotno ustavu Srbije. Dekan Akademije odvjetničke komore Vojvodine i novosadski odvjetnik Slobodan Beljanski naveo je da su postojali svi uvjeti da se Akademija znanosti upiše u registar. Dodao je i da cijeli slučaj, zahvaljujući polarizaciji odnosa u odnosu na pitanje Vojvođanske akademije na političkoj razini, ima određene političke dimenzije.

Vojvođanska akademija znanosti, umjetnosti i kulture je nasljednica Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti koju je 2003. formirala Skupštine Vojvodine. U osnivačkim dokumentima navedeno je da je zasnovana „na principima i tradicijama akademijskog organiziranja znanstvene, umjetničke i kulturne djelatnosti suvremenog europskog prostora“. Svojim radom okupljala je vodeće intelektualce Vojvodine. Međutim, njezino postojanje i djelovanje osporio je ustavni sud Srbije 2013. pošto je zaključio „da osnivanje VANU-a nije sukladno s Ustavom i zakonima Srbije“. Bila to jedna u nizu odluka kojima je ustavni sud osporio bitne elemente autonomije Vojvodine i nadležnosti pokrajinske vlade.

VANU tada ipak nije ugašen, već je nastavio funkcionirati kao nevladina organizacija sve do srpnja 2015. kada je Skupštine Vojvodine usvojila novu odluku kojom je ta znanstvena institucija preimenovana u Vojvođansku akademiju znanosti, umjetnosti i kulture – VANUK. Međutim, i tu inicijativu vojvođanske vlade beogradska vlast nastoji osporiti, zbog čega je zatražila mišljenje ustavnog suda. Sporenja na relaciji Beograda i Novoga Sada traju od 2012. kada je na vlast u Srbiji došla Srpska napredna stranka u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije, dok su u Vojvodini vladu formirali njihovi politički oponenti – Demokratska stranka na čeku sa Bojanom Pajtićem.

You may also like

0 comments