Benyamin Netanyahuodlazi u Washington s temom iranskog nuklearnog programa

Tel Aviv – izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Washingtonu, pred moćnim američkim proizraelskim lobijem kreće u ofenzivu kako bi spriječio moguće sklapanje sporazuma između SAD-a i Irana o spornom nuklearnom programu.

Odlazim u Washington u sudbonosnu, čak povijesnu misiju. Ja sam izaslanik svih Izraelaca, čak i onih koji se sa mnom ne slažu, napisao je Netanyahu na Twitteru uoči puta u SAD. Izrael strahuje da bi politika predsjednika Baracka Obame prema Iranu, zemlji s kojom SAD kani do kraja ožujka dogovoriti okvirni sporazum o užarenom pitanju iranskog nuklearnog programa, mogla izraelskom rivalu omogućiti razvoj atomskog oružja, što Teheran opetovano poriče. Prihvaćajući poziv Republikanske stranke da se u utorak obrati Kongresu, izraelski je čelnik razbjesnio Bijelu kuću koja je priopćila da je bila zaobiđena, što je očito kršenje protokola.

Visoki dužnosnik izraelske vlade novinarima je rekao da bi se Kongres mogao pokazati posljednjom kočnicom za blokiranje nuklearnog sporazuma s Iranom. Izrael, neprijateljski nastrojen prema šijitskoj sili, ne želi ni čuti o mogućem sporazumu dviju strana, što će Netanyahu jasno izgovoriti pred 16.000 zastupnika lobističkog Odbora za američko-izraelske javne poslove na tradicionalnoj, godišnjoj konferenciji. Netanyahu se nada da će svojim govorom američke zastupnike uvjeriti da je okvirni sporazum o kojem se upravo pregovara između Irana i zapadnih silaopasan.

You may also like