Ben Hodges: Hrvatska je pouzdan NATO partner

Zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi (USAREUR) general pukovnik Ben Hodges ocijenio je u ponedjeljak u Zagrebu da Hrvatska osigurava vodstvo i stabilnost u ovome dijelu Europe i svijeta, te da je “vrlo sposoban, učinkovit i vjerodostojan” saveznik SAD-a. “Položaj Hrvatske je od velike geostrateške važnosti . Hrvatska osigurava vodstvo i stabilnost u ovome dijelu svijeta i ona je važan saveznik… zato sam ovdje”, rekao je Hodges nakon razgovora s najvišim hrvatskim obrambenim dužnosnicima.

Hodges je došao u Hrvatsku u sklopu obilaska zemalja u području odgovornosti EUCOM-a/USAREUR-a, a tijekom boravka će posjetiti vojne poligone Udbinu i Slunj, te s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o mogućnostima daljnjeg razvoja tih poligona za zajedničku obuku i vježbe u budućnosti. “Veselim se mogućnosti da posjetim trenažne poligone Hrvatske vojske … Hrvatska je vrlo sposoban, učinkovit i vjerodostojan saveznik, članica NATO-a već nekoliko godina … hrvatski i američki vojnici služili su zajedno u Afganistanu, Hrvatska i dalje daje odlučnu potporu … njezina potpora protiv islamističkih ekstremista bila je vrlo važna”, rekao je Hodges u izjavi za medije nakon razgovora na kojima su sudjelovali ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

Hodges je također naglasio da Hrvatska ima “sjajne” časnike i vojnike. “Hrvatsku prati reputacija da ima kvalitetne vojnike … način na koji se država i vlada brinu za svoje vojnike, da bi osigurala najbolju opremu, najbolju obuku i najbolje uvjete, vrlo je važan”, naglasio je američki general. “Važno je i kako Hrvatska brine za svoje veterane nakon što im služba u vojsci završi … to šalje jasan signal vašoj vojsci, jer vojnici znaju da će pošto se umirove biti poštovani i zabrinuti. Mislim da je to važno”, rekao je Hodges, dodajući da se “veseli svim mogućnostima zajedničkih vježbi američkih i hrvatskih vojnika, ovdje, na američkim poligonima ili bilo gdje drugdje”.

General Lovrić je naglasio da je SAD glavni hrvatski saveznik, te da je Hrvatska predana daljnjoj suradnji i izgradnji obrambenih i vojnih sposobnosti kroz različite obuke, vježbe i edukaciju u SAD-u. “Razgovarali smo o različitim inicijativama i o onome što su hrvatska i američka vojska napravile do sada. Želio bih istaknuti da je SAD glavni saveznik Hrvatske na području obrane i sigurnosti”, rekao je Lovrić. “Imamo brojne zajedničke aktivnosti, a više od tisuću naših časnika školovano je u SAD-u. Predani smo daljnjoj suradnji i izgradnji naših obrambenih i vojnih sposobnosti kroz različite obuke, vježbe i edukaciju u SAD-u”, dodao je.

Načelnik Glavnog stožera OS RH također je istaknuo da je za Hrvatsku “ključni prioritet stabilnost regije”. “Razgovarali smo kako poboljšati suradnju … kako omogućiti zajedničko sudjelovanje u operacijama potpore miru i humanitarnim operacijama sa zemljama iz regije. Mogu istaknuti da smo izuzetno zadovoljni suradnjom sa zemljama iz regije”, rekao je Lovrić.

You may also like