Ben Aliev dobio azil u Saudijskoj Arabiji

Pet godina otkako je svrgnut s vlasti Revolucijom jasmina i u domovini osuđen na doživotni zatvor, bivši tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali diskretno živi u Saudijskoj Arabiji koja mu je pružila azil.

Nakon mjesec dana nasiljem gušenih prosvjeda, diktator je 14. siječnja 2011., pobjegao u Džedu na Crvenom moru u pratnji supruge Leile Trabelsi, jedne od najomraženijih osoba u Tunisu, te njihovo dvoje djece. Od tada Ben Ali živi diskretno u Saudijskoj Arabiji, a o njegovim životnim prilikama, prihodima i planovima ništa se ne zna iako putem svog odvjetnika komentira pisanje tuniskog tiska.

Godine 2011., preko odvjetnika je objavio svoju verziju događaja iz 2011. Ustvrdio je da je bio žrtva strategije generala Alija Seriatija, osobe odgovorne za sigurnost Tunisa koji ga je uputio da se s obitelji skloni na sigurno jer mu prijete ubojstvom, a zatim mu je spriječio povratak u Tunis. Ben Ali, bivši general koji je 1987., na vlast došao “medicinskim državnim udarom” jer su liječnici bivšeg predsjednika Habiba Burgibu proglasi mentalno nesposobnim da vodi zemlju, tvrdi da nikada “nije izdao naređenje da se pravim mecima puca na prosvjednike”.

Prema službenim podacima u gušenju prosvjeda ubijeno je 338 osoba. Leila Trabelsi je 2012. objavila knjigu “Moja istina” u kojoj odbacuje sve optužbe za korupciju i diktatorski stil vladanja kakav pripisuju bivšem predsjedničkom paru. U intervju za francuski dnevnik Trabelsi je odbacila nagađanja da je njezin suprug teško bolestan i da je u komi. Bivši predsjednički par osuđen je u odsutnosti u lipnju 2011., na 35 godina zatvora zbog malverzacija. Ben Ali je zatim u dva navrata osuđen na doživotni zatvor zbog gušenja prosvjeda. Zajedno ili odvojeno, par je u nekoliko drugih sudskih postupaka osuđen za korupciju.

Ostali članovi Ben Alijeve obitelji doživjeli su različite sudbine. Tri njegove kćeri iz prvoga braka i dalje žive u Tunisu, a suprug jedne od njih bio je u zatvoru osuđen zbog “trgovine utjecajem”, ali se protiv njega vode drugi sudski procesi. Gospodarsko carstvo predsjedničkog para i njihove rodbine bilo je veliko i obuhvaćalo je nekretnine, telekomunikacije, medije i automobile, a raspalo se nakon revolucije. Dio njihovih poduzeća je privatiziran, a znatni su dijelovi i dalje pod nadzorom tijela koje je imenovala država.

You may also like

0 comments