Home Europska unija Beljak se nije službeno usprotivio primanju Vučića u EPP?

Beljak se nije službeno usprotivio primanju Vučića u EPP?

by admin

U EPP-u je prevladao stav da i Vučić i njegovi naprednjaci vode politiku koja je ‘u skladu s vrijednostima europskih pučana”, piše Večernji list.

Unutar HSS-a bilo razgovora o tome da bi Beljak trebao uputiti pismo predsjedniku EPP-a Josephu Daulu u kojem izražava protivljenje primanju Vučićeve stranke u pridruženo članstvo, ali se deklarativno protivi te prijeti napustiti EPP.

Iako pripremana mjesecima, odluka o primanju Vučića u obitelj europskih pučana dolazi u vrlo nezgodnom trenutku kad u Hrvatskoj traje predizborna kampanja u kojoj je pitanje o tome tko je (ne)popustljiv prema Srbiji izbilo u prvi plan. Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i lider Narodne koalicije kojoj pripada i HSS, prozivao je proteklih dana HDZ tvrdeći da Vučić uz njihov pristanak ulazi u EPP. Procedura primanja Srpske napredne stranke uključivala je i studijsko putovanje delegacije europskih pučana u Srbiju 2015., kao i analizu statuta te stranke kojoj su dosad predsjednici bili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, obojica bivši radikali s velikosrpskim političkim stavovima, piše Večernji list.

Unutar EPP-a prevladao je stav da i Vučić osobno i njegovi naprednjaci vode politiku koja je, kako kaže jedan izvor iz EPP-a, “u skladu s vrijednostima europskih pučana”. Nijemci su snažno lobirali za primanje Vučića kao pridruženog člana, a neki od njih tvrde da su potpuno svjesni problematičnih aspekata iz Vučićeve prošlosti, posebno njegove epizode u Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja, no da proteklih godina vide da se Vučić i SNS razvijaju u dobrom smjeru te da je za Europu dobro da u Srbiji postoji stranka koja je pridruženi član EPP-a. Neslužbeno doznajemo da se iz Hrvatske jučer tijekom dana lobiralo da se točka o primanju Vučićeve stranke ukloni s dnevnog reda današnje političke skupštine i odgodi za sljedeću skupštinu u studenom, a u trenucima zaključenja ovog izdanja kasno sinoć jedan je izvor potvrdio da je odluka ipak skinuta s dnevnog reda i odgođena.

Related Posts