Beljak: Nikoga mi nećemo čekati

Članovi Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke danas bi trebali donijeti ključne odluke, hoće li i s kim u predizbornu koaliciju. Prije sastanka stranke, novinarima su se kratko obratili HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir i predsjednik stranke Krešimir Beljak.

“HSS neće nikoga čekati”, kazao je Krešimir Beljak, predsjednik HSS-a. Idu na izbore samostalno ili s SDP-om ili s manjim strankama, poput stranke Milana Bandića. HDZ ih nije niti zvao, rekao je. Nisu htjeli komentirati što im se točno nudi iz SDP-a, ali su rekli da se oni žele brinuti za sela, što upućuje na resor poljoprivrede. “Ja očekujem dinamičnu, argumentiranu i konstruktivnu raspravu”, kazala je Petir uoči sastanka, dodavši da kao dugogodišnja članica zastupa HSS te da joj je stalo u kojem će smjeru ići stranka.

“Danas možemo očekivati demokratsku raspravu. Mi smo demokratska stranka. Mislim da ćemo donijeti najbolju odluku, prije svega za Republiku Hrvatsku, a onda i za HSS kao stranku”, kazao je Beljak, dodavši da mu je, kao relativno svježem predsjedniku stranke, teško reći koja će opcija prevagnuti. “Ono što je najbitnije je da su svi ključni ljudi HSS-a uključeni u odluku”, kazao je Beljak, dodavši da je izvjesno da odluka neće biti jednoglasna i da je to dobro. “Odluka koju donesem bit će obvezujuća za sve članove”, objasnio je.

Iz Jastrebarskog se javila naša reporterka Mirna Brekalo. Ovih dana puno se pričalo o HSS-u kao najpoželjnijoj udavači. Vodstvo stranke i Krešimir Beljak navodno su više naklonjeni navodno lijevo-liberalnoj opciji, dok se Marijana Petir nekako ogradila i više naginje kako sama kaže europskim pučanima.

“Očekuju se odluke Glavnog odbora HSS-a koji je započeo sa sjednicom prije nekoliko minuta. HSS je poželjna udavača, odluka o ovoj koaliciji bi mogla pomoći jednoj od velikih stranaka da odnese prevagu na parlamentarnim izborima, premda do toga ima još dosta vremena”, kaže naša Mirna Brekalo.

Glavni odbor ima 134 člana i oni bi trebali donijeti odluku hoće li s HDZ-om, SDP-om ili će HSS sam na izbore. Osvojili su na zadnjim izborima svega jedan mandat s 23 tisuće glasova, navodi naša reporterka, iako imaju 40 tisuća članova. Beljak je navodno skloniji koaliciji s SDP-om, što tumači i navodnim obećanjima lijevih liberala – od mjesta potpredsjednika Vlade, resora poljoprivrede do pet mandata, piše N1.

HSS je već ispunio zakonsku obvezu i objavilli je financijska izvješća o donacijama dobivenim u prvoj polovici ove godine. Iz njega je vidljivo da im je donirano 19.200 kuna, osjetno manje od 67.000 kuna, koliko je dobio u istom razdoblju lani. “Krešo Beljak nije to komentirao, već je rekao da su fokusirani na budućnost stranke. Možda su dobili manje donacija zato što su potonuli kao stranka. Beljak navodi da je dosta članstva za koaliciju s SDP-om, premda Marijana Petir smatra da treba ostaviti otvorena vrata HDZ-u i da je poljoprivreda uništena pod paskom SDP-a. Spekulira se i o njenom izlasku iz stranke, ukoliko se priklone SDP-u, premda je izjavila da je ona stvarala HSS”, kazala je Brekalo.

You may also like

0 comments