Home Ekonomija Belex postao aktivni član SEE link mreže

Belex postao aktivni član SEE link mreže

by Agencije

Beogradska burza (Belex) postala je aktivni član SEE Link mreže, čime je putem SEE Link sustava omogućeno trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na tu burzu, priopćeno je u ponedjeljak sa Zagrebačke burze.

“Operativno priključenje SEE Link platformi važno je za budući razvoj i pozicioniranje i Beogradske burze i naše regije. Na taj način Beogradska burza želi nacionalno i regionalno tržište kapitala učiniti komplementarnim segmentom za financiranje razvoja privatnog sektora s jedne strane te atraktivnim područjem na investicijskoj karti, šireći investitorima broj dostupnih investicijskih alternativa s druge strane. Ovim ostajemo u potpunosti posvećeni stvaranju snažnije, a u našoj regiji još uvijek nedostajuće veze realnog sektora i tržišta kapitala”, rekao je direktor Belexa Siniša Krneta.

SEE Link je projekt koji su pokrenule Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza radi stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima uvrštenima na ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu. EBRD je osigurao potporu od 540.000 eura za uspostavljanje tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, dok su burze utemeljiteljice doprinijele s 80.000 eura, kapitalno osnaživši SEE Link.

Nakon uključenja Beogradske burze, SEE Link sustav sada podržava trgovanje na četiri tržišta (bugarskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom), s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 33 milijarde dolara i gotovo 500 vrijednosnica dostupnih za trgovanje. Trenutno je na platformu priključeno 27 investicijskih društava iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije, dok je 7 brokerskih kuća članica Beogradske burze u procesu priključenja SEE Linku.

Još se četiri burze koje su potpisale sporazume o pridruživanju pripremaju za operativno priključivanje SEE Link mreži – burze iz Atene, Banje Luka, Crne Gore i Ljubljane, dok su još neke regionalne burze iskazale interes za pridruživanjem. Cilj je čitavog projekta pozitivno utjecati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere, navodi se u priopćenju.

Related Posts