Bečka konvencija nije dovoljna za izlazak iz arbitraže?

Kršenje povjerljivosti postupka arbitraže ne može biti razlog za suspenziju hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma iz 2009. godine, ocijenila je u razgovoru za Slovensku televiziju profesorica na Pravnom fakultetu u Ljubljani Vasilika Sancin, koja se posljednjih dana u više navrata oglašavala kao stručnjak za pitanja međunarodnih odnosa.

Reagirajući na najavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da je zbog afere Pirangate koja je dovela do ostavki službenice slovenskog ministarstva vanjskih poslova i slovenskog nacionalnog suca u petočlanoj arbitraži Jerneja Sekoleca došlo do kontaminacije cijelog postupka, zbog čega hrvatski premijer zahtijeva od Sabora izlazak iz arbitraže, Sancin je kazala da je arbitražni sporazum važeći međunarodni sporazum koji predviđa mogućnost ovakvih situacija i zamjene pojedinih sudaca novima te da “kršenje povjerljivosti postupka”, koje predviđa Arbitražni sporazum, ne može biti razlog za njegovo otkazivanje u smislu 60. članka bečke konvencije o međunarodnim ugovorima. U ovom slučaju, po njenim riječima, nije riječ o teškom kršenju odredaba ugovora, što za otkazivanje pretpostavlja spomenuta konvencija.

Vlada bivšeg slovenskog premijera Boruta Pahora imenovala je 2011. Vasiliku Sancin, profesoricu međunarodnog prava, u četveročlani odvjetnički tim koji prati provedbu Arbitražnog sporazuma. Slovenski mediji prenose u utorak pojedinosti iz pisma koji je jučer premijeru Milanoviću uputio njegov slovenski kolega izrazivši očekivanje da će doći do smirivanja napetosti i tolerantnog razrješenja zapleta, ali i inzistirajući da je arbitražni sporazum važeći i da se arbitraža mora nastaviti do same presude. Kako je javila Slovenska televizija, Cerar u dužem pismu među ostalim navodi da samo arbitraža omogućava pravično rješenje graničnog prijepora i da u tom smislu arbitražni sporazum predstavlja temelj odnosa dviju država.

Slovenski mediji prenose i jake, doduše implicirane, kritike bivšeg premijera i šefa najjače oporbene stranke Janeza Janše na račun predsjednika vlade Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Jnaša je za Slovensku televiziju rekao da u sadašnjoj situaciji njegova stranka neće inzistirati na utvrđivanju odgovornosti vlade za sadašnji skandal i potencijalnu opasnost za slovenske nacionalne interese, ali nije isključio da će to ubuduće napraviti jer je Cerar, odlučivši se da ne zahtijeva Erjavčevu ostavku, sam na sebe preuzeo odgovornost za posljedice. Janša koji se 2009. godine protivio sklapanju arbitražnog sporazuma i agitirao za njegovo odbijanje na referendumu, kazao je da je prava povijesna prilika za povoljno granično rješenje za Sloveniju propuštena prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da odgovornost za sadašnju situaciju snosi sadašnja vlada i oni koji su inzistirali na arbitražnom sporazumu.

Jnaša nije pokazao milosti prema ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, nazvavši neodgovornim potezom to što je unatoč kriznoj situaciji sve do ponedjeljka nastavio svoj godišnji odmor u Francuskoj i nije reagirao na aferu. Erjavec je u ponedjeljak, nakon susreta s Cerarom, kazao da nema razloga za nuđenje ostavke i da tako smatra i sam premijer. Erjavec je rekao da je o tijeku arbitražne afere bio promptno izvješćivan iako je bio u inozemstvu, na odmoru koji je unaprijed bio plaćen i organiziran, te da aferu nije komentirao jer mu je tako savjetovao premijer.

You may also like

0 comments