Home Ekonomija BBC: Vlasnik TDR-a je podmićivao političare u više zemalja Afrike

BBC: Vlasnik TDR-a je podmićivao političare u više zemalja Afrike

by Agencije

British-American Tobacco (BAT) podmićivao je političare u više zemalja na istoku Afrike, pokazala je istraga televizijske kuće BBC. Istragom je utvrđeno da je British American Tobacco nezakonito plaćao političare i državne službenike u zemljama istočne Afrike a isplate su otkrivene zahvaljujući tajnim dokumentima koje je dostavio nekadašnji BAT-ov zaposlenik u Keniji Paul Hopkins.

Hopkins je radio za BAT u toj afričkoj zemlji 13 godina a navodi da je počeo s podmićivanjem nakon što mu je rečeno da je to trošak poslovanja u Africi. “BAT podmićuje ljude i ja to provodim u djelo”, rekao je. “Stvar je u tome da… će, budu li morali, kršiti zakone”, dodao je. Poruke poslane elektronskom poštom koje je Hopkins proslijedio otkrivaju da je BAT nezakonito plaćao dva člana i jednog bivšeg člana Okvirne konvencije za kontrolu duhana (FCTC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Posrijedi je kampanja Ujedinjenih Naroda koju podržava 180 zemalja a cilj joj je smanjiti broj smrtnih ishoda od bolesti povezanih s duhanom.

Tajni dokumenti pokazuju da je britanska tvrtka plaćala mito kako bi potkopala zakone protiv pušenja. U zamjenu za nezakonite isplate predstavniku Burundija, BAT se također želio domoći kopije nacrta zakona o kontroli duhana i utjecati na amandmane. Predstavniku FCTC-a iz Burundija Godefroidu Kamwenubusi i predstavniku otočne države Komori Chaibouu Bedji Abdouu isplaćeno je po 3.000 dolara a bivši predstavnik iz Ruande Bonaventura Nzeyimana dobio je 20.000 dolara. Sva trojica negiraju da su od BAT-a uzeli mito.

Iz British American Tobacca su za BBC kazali: “Istina je da ne toleriramo i da nećemo tolerirati korupciju gdjegod se ona odvijala”. Dr. Vera Da Costa e Silva iz WHO-a rekla je da je BAT “u najmanju ruku neodgovoran”. “Vrlo jednostavno – koriste mito kako bi profitirali po cijenu ljudskih života”, rekla je i dodala: “Vlada bi trebala istražiti BAT i trebali bi ih primjereno kazniti”. Prema britanskom zakonu za suzbijanje mita, britanske tvrtke mogu biti gonjene zbog podmićivanje bilo gdje u svijetu ukoliko nisu poduzele mjere kako bi suzbile takvu praksu. BAT je inače krajem rujna dovršio preuzimanje Tvornice duhana Rovinj.

Related Posts