BBC: NE Hikley nije od esencijalne važnosti za Britaniju

Nuklearna elektrana Hinkley point C nije od “esencijalne važnosti” za Veliku Britaniju u smislu postizanja energetskih i klimatskih ciljeva, smatra think-tank The Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), koji predlaže drugačija rješenja kojima bi potrošačima uštedjeli milijardu funti godišnje.

EDF Energy, koji je pristao poduprijeti nuklarni projekt, komentirao je da izvještaj ne nudi “kredibilne alternative”, a britanska vlada bi konačnu odluku o gradnji elektrane trebala donijeti na jesen. Upravni odbor EDF-a prošli je mjesec prihvatio 18 milijardi funti vrijedan projekt u Somersetu, no vlada, na čijem čelu je Theresa May, na veliko iznenađenje odlučila je odgoditi odluku o elektrani te provesti reviziju.

EDF-u je garantirana cijena od 92,5 funti po MWh, gotovo dvostruko od sadašnje cijene i to tijekom 35 godina, što će povećati račune za struju. Vladine procjene kalkuliraju da bi računi kućanstvima trebali rasti za 10 funti godišnje, no neke druge kalkulacije kažu da bi rast mogao biti i veći. Jedan od autora ECIU-ovog izvještaja, bivši CEO Npowera Paul Massara, koji sada vodi North Star Solar, kaže da njihove procjene kažu da će godišnji trošak biti oko 2,5 milijarde funti.

Kalkulirali su da bi alternativne mjere poput upravljanja potrošnjom i primjene naprednih brojila i baterija godišnje koštale milijardu funti manje nego da se izgradi NE Hinkley point C. ECIU-ov prijedlog uključuje i gradnju većeg broja vjetrofarmi i TE na plin nego što je trenutno planirano, te polaganje većeg broja interkonekcijskih vodova s okolnim zemljama. Tehnologije i mjere koje predlažu su testirane i dokazane, a ne futurističke, ističu, a Britanija može svoje energetske i klimatske ciljeve zadovoljiti i uz manji trošak. EDF je na to kazao da ECIU-ov pristup podrazumijeva idealni energetski miks, u kojem ima mjesta za nuklearnu energiju, ali da predloženo nije pouzdana alternativa.

“Trošak NE Hinkley point C je kompetitivan s ostalim niskougljičnim tehnologijama velikog opsega. Proizvodit će dovoljno struje čak i za oblačnog i maglovitog vremena tijekom zime”, kažu u EDF-u, piše BBC, a prenosi Energetika-net.

You may also like