BBC: Dilma Rousseff kazala da će se boriti protiv opoziva

Opkoljena brazilska predsjednica Dilma Rousseff kazala je za BBC da je ona “nevina žrtva” i da će se nastaviti boriti kako se mogući opoziv  nazire. Zavjetovala se da će se “nastaviti boriti… vratiti u vladu ako zahtjev za opozivom bude prihvaćen”.

Gospođa Rousseff optužena je za manipulaciju državnim računima. Senat će odlučiti da li će pokrenuti suđenje o opozivu sljedeći tjedan. Ako se to dogodi ona će biti suspendirana s dužnosti na 180 dana. Nedavne ankete koje su provele brazilske vodeće novine upućuju na to da će većina od 81 senatora glasati za suđenje.

U velikom intervjuu s BBC-ovim novinarom Wyreom Daviesom, predsjednica Rousseff također je izjavila:

  • nije napravljeno “dovoljno napora” kako bi se obračunalo sa korupcijom u Brazilu, ali “stupanj učinkovitosti” se povećao tijekom njene administracije
  • primanje olimpijske baklje za Olimpijske igre u Riju 2016.godine bio je “gorko-sladak trenutak”, kako nema sigurnosti da će prisustovati ljetnom događaju kao predsjednica
  • za vrijeme vladanja vojne hunte 1970-ih, mučenje u zatvoru bila je uobičajena praksa, prisjetila se trogodišnje zatvorske kazne.

“Da, zaista vjerujem da sam žrtva. I naravno, nevina sam. I u isto vrijeme, ja sam nevina žrtva,” rekla je gospođa Rousseff. “Ono što mi u vladi vjerujemo i što moji pristaše vjeruju jest da je tekući postupak o opozivu nelegitiman i nelegalan. Jer je u konačnici utemeljen na laži, tj.posrednim izborom pod krinkom procesa o opozivu.”

Predsjednica je naglasila: “Ono što ćemo napraviti jest opirati se, opirati se i opirati se. I dalje se boriti kako bi osigurali da ćemo zasluženo izići kao pobjednici i ponovno zauzeti ured.” Gospođa Rousseff optužena je za manipulaciju brojkama u proračunu u 2014.godini kako bi ekonomski rezultati njene vlade izgledali bolji nego što jesu – prije njenog reizbora.” Predsjednica je branila fiskalne mjere svoje vlade rekavši da su uobičajena praksa u Brazilu.

Analiza Wyera Daviesa

Dilma Rousseff, koju sam pomno gledao i promatrao tijekom ovih proteklih tjedana kako se vjerojatnost opoziva sve više nazirala, činila se opuštenijom i više spremna za smijeh nego je bila već neko vrijeme. Ona se nikada nije nalazila kao krajnje samouvjerena političarka sa žarom za “urnebesima” i vrevom politike, pogotovo u brazilskom brutalnom stranačkom sustavu koji je sklon raznim igrama i dogovorima. Možda se, na neki način, predsjednica pomirila sa svojom sudbinom – da će Senat glasovati za suđenje o punom opozivu, što će dovesti do njene suspenzije u trajanju od 180 dana.

S druge strane, gospođa Rousseff je zvučala odlučnije nego ikad za  borbu – da se vrati nakon suspenzije i nastavi zadnje dvije godine svog mandata. Predsjednica je apsolutno uvjerena u nepravednosti ilegalnost, kako ga je nazvala, slučaja protiv nje. Što se tiče širokog slučaja korupcije u njenoj vladi, inzistirala je da nije znala ništa o neobuzdanoj korupciji u državnom naftnom divu Petrobas, iako je bivša predsjednica Uprave.

Prošlog mjeseca, donji dom brazilskog parlamenta odobrio je početak procesa oko postupka o njenom opozivu. Očekuje se da će Senat o istom glasovati sljedeći tjedan. Ako bude opozvana, potpredsjednik Michel Temer će preuzeti dužnost kao privremeni predsjednik, piše BBC.

Gospođa Rousseff ga je optužila da je jedan od kolovođa “državnog udara” usmjerenog protiv nje. Prošli mjesec, sudac Ustavnog suda naredio je donjem domu Kongresa da oformi povjerenstvo koje će analizirati da li se postupci oko opoziva protiv g. Temera trebaju nastaviti po optužbi da je manipulirao vladinim računima kako bi skrio rastući deficit. Gospodin Temer je odbacio optužbe.

Što se događa dalje?

Senat glasuje o suđenju: Natpolovična većina je dovoljna kako bi ju se suspendiralo do 180 dana dok je na suđenju. potpredsjednik Michel Temer bi je zamijenio tijekom ovog perioda. Glasovanje o opozivu: Kako bi gospođa Rousseff bila trajno smijenjena iz ureda, za to bi bilo potrebno dvije trećine glasova u Senatu. Ako se ovo dogodi g.Temer bi ostao predsjednik tijekom privremenog razdoblja.

Napose od postupaka o opozivu, gospođa Rousseff bi se mogla suočiti sa istragom oko navodnog ometanja pravde. Državni tužilac Rodrigo Janot, poslao je u utorak zahtjev Vrhovnom sudu zahtijevajući istragu oko optužbi da je gospođa Rousseff pokušala blokirati veliku istragu oko korupcije u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras. Predsjednica je u srijedu odbacila optužbe nazivajući ih neodgovornima.

Preveo: Ivan Kešina

 

You may also like

0 comments