Home Ekonomija BBC: Bayer povisio ponudu za Monsanto na 65 milijardi dolara

BBC: Bayer povisio ponudu za Monsanto na 65 milijardi dolara

by Agencije

Njemački Bayer povisio je svoju ponudu za preuzimanje američkog Monsanta na 65 milijarde dolara ili 127,5 dolara po dionici u pokušaju da stvori globalnog diva za proizvodnju sjemenja i pesticida, objavili su su utorak britanski mediji.

Njemačka kompanija objavila je da su pregovori u uznapredovaloj fazi, ali je upozorila i da nema garancija da pregovori rezultirati sporazumom, objavio je BBC.

Američka tvrtka je odbila Bayerovu početnu ponudu, iz ovogodišnjeg svibnja, od 122 dolara po dionici, ocijenivši je “financijski nedovoljnom”. Ta rekordno visoka ponuda procjenjivala je vrijednost Monsanta na 62 milijarde dolara.

Potom je u srpnju Bayer povisio ponudu na 125 dolara po dionici, ali je i ona odbijena. Spajanjem Bayera i Monsanta stvorio bi se najveći svjetski poljoprivredni dobavljač koji, bi bio lider na tržištu SAD-a, Europe i Azije.

Bayerov poljoprivredni odjel proizvodi sjemenje, kao i kemikalije protiv korova i insekata, ali je poznatiji po svojim farmaceutskim proizvodima poput Aspirina i Alka-Seltzera.

Monsanto je prvenstveno poznat po svojem genetski modificiranom sjemenju za usjeve, uključujući kukuruz, soju, pamuk, pšenicu i šećernu trsku. Takvo sjeme kritiziraju aktivisti za zaštitu okoliša.

Viša ponuda Bayera dolazi u vrijeme pojačanih spajanja u sektoru poljoprivrede. Konkurenti kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta nedavno su najavili spajanja, iako neka još čekaju odobrenja regulatorna tijela.

Pad cijena roba pritisnuo je poslovanja tvrtki kao što je Monsanto, jer su poljoprivrednici smanjili narudžbe. Međutim, Bayerovo preuzimanje Monsanta brine poljoprivredne krugove, jer se pribojavaju da bi takvo spajanje moglo dovesti do manjeg izbora proizvoda i viših cijena.

Osoba bliska pregovorima kazala je da, iako su dvije tvrtke blizu postizanja dogovora o cijeni, tek trebaju dogovoriti strategiju o tome kako se nositi s potencijalnim regulatornim preprekama.

Related Posts