Bayer prodao udio u podružnici radi financiranja preuzimanja Monsanta

Njemački farmaceutski i kemijski div Bayer prikupio je 1,46 milijardi eura prodajom dionica podružnice za kemikalije Covestro a novac planiraju upotrijebiti za financiranje preuzimanja američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanta.

Bayer je prodao 22 milijuna dionica po pojedinačnoj cijeni od 66,50 eura. To odgovara vlasničkom udjelu u Covestru od 10,9 posto a njemački je div tom transakcijom smanjio vlasnički udio na 53,3 posto.

Budući da je prodajom povećan broj njegovih dionica kojima se može slobodno trgovati na burzi, Covestro bi mogao biti uvršten u njemački burzovni indeks predviđen za kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Bayer je uvrstio dionice tog proizvođača prozirne plastike, pjenastih kemikalija, ljepila i premaza u burzovnu kotaciju u listopadu prošle godine a prošlog su tjedna dosegnule rekordnu cijenu od 73,27 eura, što je preko tri puta više u odnosu na inicijalnu ponuđenu cijenu od 24 eura.

U srijedu su pale 6,9 posto, na 66,2 eura, tek nešto ispod cijene koju je Bayer postavio u blokovskom trgovanju večer prije.

Iz Bayera su ponovili da zasada namjeravaju zadržati većinski udio u toj podružnici ali da će i on biti prodan u sljedećih nekoliko godina, kao što je i planirano.

Novac namaknut prodajom dionica Covestra dobro će doći Bayeru, koji se sprema za 66 milijardi dolara vrijedno preuzimanje Monsanta. Bit će to najveća gotovinska transakcija u povijesti, napominje Reuters.

Bayer je u studenom izdao četiri milijarde eura konvertibilnih obveznica u sklopu planiranog prikupljanja 19 milijardi dolara svježeg kapitala.

Dionice Covestra nadmašile su one konkurentskih kompanija s obzirom da je kompanija profitirala od visoke razine ulaganja pod Bayerovim vlasništvom, a povećanjem potražnje za proizvodima kompanije porasla je i stopa iskorištenosti proizvodnih pogona.

(Agencije)

You may also like

0 comments