Home Ekonomija Bayer neprijateljski preuzima Monsanto

Bayer neprijateljski preuzima Monsanto

by Agencije

Njemački kemijski div Bayer mogao bi podastrti neprijateljsku ponudu za američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanto bude li njegova nova ‘prijateljska’ ponuda odbijena, izvijestio je u utorak njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Monsanto je već odbio dvije ponude njemačke kompanije, ocijenivši onu poboljšanu iz srpnja, od 125 dolara po dionici, “financijski neadekvatnom”. Mogućnost daljnjih razgovora ipak nisu isključili. “Bayer je spreman izravno pristupiti dioničarima” kako bi njegova ponuda bila prihvaćena bude li uprava američke kompanije inzistirala na cijeni koju u njemačkoj kompaniji smatraju previše rizičnom, izvijestio je njemački list, pozivajući se na izvore bliske Bayeru.

“Idućih tjedana izvršni direktor Werner Baumann odlučit će je li prijateljsko spajanje još moguće ili Bayer mora odabrati alternativni put”, napisao je Handelsblatt.

Baumann se nada da će spajanjem Bayera i Monsanta kreirati globalno dominantnu agrokemijsku kompaniju čiji će prihodi dosegnuti 25 milijardi dolara. U zadnjoj je ponudi Bayer procijenio vrijednost Monsanta na oko 64 milijarde dolara.

Neki promatrači očekuju da će izvršni direktor Monsanta Hugh Grant odbiti sve ponude manje od 67 do 69 milijardi dolara, što je prevelik rizik za njemačku kompaniju, kazao je za Handelblatt glasnogovornik udruženja Bayerovih dioničara.

U neprijateljskoj bi se pak ponudi Bayer mogao približiti gornjoj granici prihvatljivih iznosa jer će možda morati ponuditi pet do 10 posto više nego u srpnju, napisao je njemački list. Na upit agencije AFP glasnogovornik Bayer nije želio komentirati izvješće Handelsblatta.

Related Posts