Bavarska u sporu sa saveznom vladom glede izbjeglica

Njemačka savezna država Bavarska prijeti kancelarki Angeli Merkel i njezinoj vladi tužbom pred ustavnim sudom ukoliko vlada ne donese mjere za efikasnije smanjenje broja tražitelja azila koji dolaze u Njemačku, rekao je bavarski premijer Horst Seehofer u petak u Muenchenu.

„Jedna strana se ne drži pravila dok druga strana želi da pravila budu poštovana“, objasnio je Seehofer namjeru svoje vlade nakon njezine izvenredne sjednice.  Kako je priopćio kabinet u Muenchenu, vlada Bavarske bi pred ustavnim sudom u Karlsruheu saveznu vladu tužila zbog „ograničavanja učinkovitosti saveznih zemalja“. Seehofer, iz Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke kancelarkine Kršćanske demokratske unije (CDU), nije naveo kada bi tužba mogla biti podnesena te je ustvrdio da je tužba „posljednja opcija“ tj. da će biti podignuta jedino ako vlada Angele Merkel ne poduzme „odgovarajuće korake“.

Bavarska vlada je na svojoj izvanrednoj sjednici u petak još jednom zaprijetila zatvaranjem njemačko-austrijske granice. m„Ako Savezna vlada i po ovom pitanju i dalje ne bude radila ništa, Bavarska si zadržava pravo uvesti nužne mjere“, stoji u priopćenju. Seehofer je „iz strateških razloga“ odbio objasniti o kakvim se mjerama radi.  Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann je najavio mogućnost uhićenja migranata odmah nakon prelaska granice. „U takvoj situaciji će izbjeglice možda razmisliti o dobrovoljnom povratku“, rekao je Herrmann.

Unatoč otovorenom sukobu sa saveznom vladom, u kojoj sudjeluje i njegova stranka, Seehofer je objasnio da s kancelarkom Angelom Merkel „nije u svađi“. Šef kancelarkina ureda Peter Altmaier, koji od srijede obnaša i funkciju koordinatora izbjegličke politike, priopći je kratko kako za ustavnu tužbu Bavarske „nema temelja“.

You may also like

0 comments