Bavarska ograničava vlasničke udjele Kinezima

Njemačka savezna zemlja Bavarska, sjedište brojnih uspješnih njemačkih izvoznika, zatražit će stroža ograničenja za kinesku kupnju vlasničkih udjela u njemačkim kompanijama, izvijestio je u utorak list Augsburger Allgemeine.
Prema tom bi prijedlogu njemačke vlasti ubuduće provjeravale inozemno preuzimanje već 10 posto udjela u njemačkim kompanijama. Dosada je taj prag iznosio 25 posto.

Augsburger Allgemeine piše da je motiv za podnošenje prijedloga bio plan kineskog mrežnog operatera State Grid Corporation of China o kupnji 20 posto udjela u njemačkom 50Hertzu.

Početkom ožujka kineski proizvođač automobila Geely oformio je 10 posto udjela u njemačkom Daimleru. Tom je prilikom tjednik Der Spiegel pisao da su u Geelyju prije Daimlera razmatrali kupnju udjela u BMW-u.

Bavarska će iznijeti prijedlog zakona u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu. Prijedlog odražava sve izraženiju zabrinutost zbog kineskog preuzimanja vlasničkih udjela u velikim europskim kompanijama a njime će se ujedno bavarski premijer Horst Seehofer oprostiti od dužnosti uoči sutrašnjeg preuzimanja pozicije saveznog ministra unutarnjih poslova.

Čelnik konzervativne frakcije u Europskom parlamentu i saveznik Seehoferove stranke Manfred Weber kazao je za augsburški list da Europa mora uložiti više napora u zaštitu strateških važnih zemalja od kineskih ulaganja. “Moramo biti dosljedniji. Kina je već neko vrijeme strateški aktivna u Europi – preuzima ili kupuje udjele u kompanijama u Portugalu, Grčkoj, na zapadnom Balkanu ali i u Njemačkoj”, primjećuje Weber u razgovoru za Augsburger Allgemeine.

You may also like

0 comments