BAT je novi vlasnik TDR-a

Dioničari će na sjednici 14. srpnja 2015. donijet će konačnu odluku o ovoj transakciji, a zanimljivo je da je novi vlasnikosigurao i dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice British American Tobbaco(BAT) kupio je Tvornicu duhana Rovinj za 505 milijuna eura, izvijestila je rovinjska Adris Grupa jutros na Zagrebačkoj burzi, piše Jutarnji list.

Kupoprodajni ugovor su u subotu, 30. svibnja u Londonu potpisali predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj, ujedno i član Uprave Adris grupe, Mato Zadro i predstavnici kompanije British American Tobacco. Ta multinacionalna kompanija osim TDR-a postaje i vlasnik ostalih tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese. Transkacija nakon odbitka obveza TDR-a iznosi 505 milijuna eura. Riječ je o jednom od najvećih preuzimanja u hrvatskom biznisu. Kako stoji u ugovoru, novi se vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice. “Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana” istaknuo je predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro.

Preuzimanje je rezultat višemjesečnih pregovora i dubinskog snimanja TDR-a u kojem je sudjelovalo još nekoliko velikih multinacinalnih kompanija iz svjetskog duhanskog biznisa. Konačni postignuti iznos od 505 milijuna eura znatno je veći od procjena o preuzimanju koje su se kretale između 1,7 i 2,7 milijardi kuna. Preuzimanje TDR-a ujedno je i veliki povratak BAT-a u Hrvatsku iz koje su otišli prije deset godina. Riječ je o multinacionalnoj kompaniji koja godišnje proizvede više od 600 milijardi cigareta. U 2014.godini imali su prihode od 14 milijardi funti.

You may also like