Barišić negira optužbu Ivana Đikića i Jure Zovka

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić ocijenio je u srijedu neutemeljenom optužbu znanstvenika Ivana Đikića i Jure Zovka da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilistu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru, ustvrdivši kako time dvojica istaknutih znanstvenika bacaju ružno svjetlo i na to sveučilište i na cjelokupnu hrvatsku akademsku zajednicu.

“U povodu optužbe koju protiv mene iznose prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko tvrdeći da sam tobože prekršio ‘akademsku proceduru pri izradi disertacije’ izjavljujem da je ta optužba neutemeljena i da nema nikakva uporišta u zakonima i propisima SR Njemačke ni u propisima Sveučilista u Augsburgu, koje je moju disertaciju prihvatilo i ocijenilo”, stoji u Barišićevoj reakciji objavljenoj na mrežnim stranicama ministarstva.

Znanstvenici Ivan Đikić i Jure Zovko optužili su ministra Barišića za “autoplagiranje”, odnosno, da je prilikom izrade doktorske disertacije plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima.

Disertacija je prihvaćena na Sveučilištu u Augsburgu i objavljena u knjizi ‘Welt und Ethos’ tiskanoj u Würzburgu 1992.

Pojam “autoplagijata” koji uvode Đikić i Zovko nova je kategorija, ističe Barišić, koja prema mišljenju krnjega Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju od 25. siječnja 2017. “nije prepoznat(a) kao oblik neetičkoga ponašanja u etičkim kodeksima Sveučilišta u Zagrebu, te Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Splitu”.

Začuđuje ga, kako je napomenuo, što se Đikić i Zovko obraćaju hrvatskim institucijama iako je za svaku povredu relevantnih propisa nadležno Sveučilište u Augsburgu, a neobičnim smatra i činjenicu što svoju optužbu iznose 28 godina nakon sporne disertacije.

Napominje kako nije prekršio niti jednu odredbu iz pravilnika Augsburškog sveučilišta, koji dopušta prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije.

“Prema ‘Promocijskim pravilima’ Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Augsburgu i, kao što je uobičajeno u znanstvenom svijetu, dopušteno je ‘prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije’. Štoviše, propisano je i to da se više stručnih članaka iz istoga znanstvenog područja može uključiti u disertaciju“, pojašnjava Barišić.

Nadalje, svoju je disertaciju napisao boraveći u Augsburgu 1987. – 1989. i pod neposrednim nadzorom svojega sveučilišnog mentora prof. dr. sc. Arna Baruzzia, koji je odobrio objavljivanje svih članaka nastalih u postupku njezine izrade, a jedan od tih članaka objavljen je u poznatom časopisu Philosophisches Jahrbuch, koji je uređivao sam Baruzzi, napominje.

“Odlučno odbijam tvrdnju da je riječ o ‘kršenju akademske procedure pri izradi disertacije’ ili ijednom drugom obliku neetičnosti. Ako je ovdje nešto neetično, onda je to kampanja sustavne difamacije mojega znanstvenog i ljudskog dostojanstva kojoj su se priključila potpisana dvojica znanstvenika. Postavlja se pitanje s kojom namjerom to čine”, tvrdi ministar.

Smatra da time ugledan i uspješan znanstvenik Ivan Đikić dovodi u pitanje ne samo svoj ugled i vjerodostojnost, već i ugled Goetheova sveučilišta u Frankfurtu, čije ime koristi u svojim postupcima, dok pojam “autoplagijata” koji uvode Đikić i Zovko i optužbu koju tumači kao bacanje ružnog svjetla na ugledno Sveučiliste u Augsburgu ocjenjuje kao lakomislenosti koje “ne pridonose afirmaciji hrvatske akademske zajednice”.

(Agencije)

You may also like

0 comments