Baričević: Stabilizacija izbjegličkog vala veliko postignuće EK

Branko Baričević, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj, rekao je u HRT-ovom Studiju 4 da su u proteklih godinu dana Jean-Claudea Junckera na čelu EK-a podjednako vrijedni izazovi bili “monetarna relaksacija” i izbjeglička kriza. Izjavio je to u razgovoru za HRT najavljujući trivinu “Izazovi Europske unije – godinu dana Junckerove komisije”.

Europska komisija je startala s nekih svojih 10 prioriteta, velikih, ambicioznih. Bilo je dosta naporno provoditi te prioritete uz sve ono što nam se događalo od početka ljeta 2014., kazao je Baričević. Najvećim postignućem smatra stabilizaciju izbjegličkog vala te prijedloge državama članicama na određena rješenja u vezi s izbjeglicama. Napomenuo je da uvijek može biti i bolje, ali smatra da je napravljeno u datim okolnostima najviše što se moglo.

Govoreći o suodnosu Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta Baričević je podsjetio da su Vijeće i Parlament zakonodavna tijela u odnosu na Komisiju. Europska komisija služi kao svojevrsna vlada, ona ima ministarstva, mašineriju. EK je u ovu godinu dana dala 14.500 odgovora zastupnicima EP-a, dodao je Baričević.

You may also like