Barel na najvišoj razini od prosinca prošle godine

Cijena barela nafte na londonskom tržištu na kraju tjedna nadomak je najviše razine u 2015. godini, poduprta zabrinutošću u vezi opskrbe s Bliskog istoka nakon novih zračnih napada u Jemenu.

Na londonskom je tržištu u petak cijena barela porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,45 dolara. Tijekom jutra dotaknula je najvišu razinu od 10. prosinca lani, od 65,69 dolara. U četvrtak je trgovanje završio s plusom od 2,12 dolara. Na američkom se, pak, tržištu barelom trgovalo po 10 centi nižoj cijeni, od 57,64 dolara, nakon što je jučer završio s dobitkom od 1,58 dolara. Cijena ugovora za svibanj dosegnula je u četvrtak najvišu razinu u 2015. godini od 58,41 dolar, i na putu je šestog tjednog dobitka zaredom.

Slabiji dolar i snažni gospodarski pokazatelji iz Europe i Azije također su poduprli cijene nafte, koje su u ovom mjesecu skočile za gotovo 10 dolara, temeljem porasta napetosti na Bliskom istoku i usporavanja rasta američke proizvodnje. Povećanje cijena u posljednjih mjesec dana pokazuje sve veću neusklađenost između naftnih proizvođača i Wall Streeta, kada je riječ o oporavku potonulih cijena. Financijski krugovi, naime, procjenjuju da bi se cijene nafte mogle oporaviti brže nego što to očekuju u naftnoj industriji. “Financijske burze već traže rast”, rekao je Scott Key iz IHS-a.

U međuvremenu, dio analitičara ocjenjuje da tržište ne podupire nedavni rast cijena, a neki se proizvođači pripremaju da će se cijene nafte u sljedećih pet godina kretati oko 60 dolara. “Nije potpuno jasna slika koju pokazuju fundamenti”, ocijenio je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka, ukazujući na visoke zalihe u SAD-u i snažnu proizvodnju članica OPEC-a. “Niske cijene više bi odgovarale čvrstim činjenicama”, dodao je.

Najveći svjetski izvoznici nafte iz OPEC proizvode dnevno gotovo 2 milijuna barela više nafte nego što je potrebno, stvarajući najviši višak u posljednjih najmanje deset godina, prema podacima Reutersova istraživanja, prognostičara i agencija za energiju. Skok cijena u četvrtak je uslijedio nakon što su borbeni zrakoplovi koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u najmanje 20 zračnih udara napali paravojne postrojbe i vojne baze Houthija diljem Jemena, unatoč ranijem priopćenju Rijada da je završio s zračnim napadima.

U petak je Societe Generale povisio svoju prognozu prosječne cijene sirove nafte u 2015. u Londonu za 4,33 dolara, na 59,54 dolara za barel, a na američkom tržištu za 4,28 dolara na 53,62 dolara za barel. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 59,14 dolara, što znači da je porasla 1,05 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Agencije)