Barclays: Potrošnja naftnih kompanija mogla bi pasti za 15 posto

Naftne i plinske kompanije širom svijeta planiraju ove godine smanjiti potrošnju na istraživanje i proizvodnju oko 15 posto budu li se cijene nafte kretale između 45 i 50 dolara po barelu, objavila je u srijedu u najnovijem izvješću banka Barclays.

Budu li cijene bliže 40 dolara za barel, potrošnja bi mogla biti smanjena i do 20 posto, izračunali su u britanskoj banci na temelju ankete u kojoj je sudjelovalo 225 naftnih i plinskih kompanija iz cijelog svijeta. Anketa je provedena u vrijeme kada je cijena barela na londonskom tržištu iznosila 50 dolara, odnosno 45 dolara u SAD-u. U srijedu prijepodne barelom se na londonskom tržištu trgovalo po 31,77 dolara a na američkom po 31,33 dolara.

U Sjevernoj Americi potrošnja u segmentu istraživanja i proizvodnje bit će smanjena 27 posto, izračunali su u Barclaysu. Budu li se cijene zadržale na sadašnjoj razini od 34 do 35 dolara, potrošnja bi u toj regiji mogla biti smanjena 40 do 50 posto, dodao je Barclays u godišnjim izgledima za aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Međunarodna potrošnja mogla bi u 2016. pasti 11 posto, pri čemu Bliski istok ostaje jedina svijetla točka s očekivanim rastom potrošnje od šest posto.

Barclays objavljuje to istraživanje već 31 godinu a ovo je tek osmi put da se očekuje pad globalne potrošnje, istaknuli su u banci. Ujedno je to prvi puta od 1986/1987. da se očekuje pad potrošnje dvije godine zaredom, primjećuju u Barclaysu.

You may also like

0 comments