Barclays pod istragom

Iz Barclaysa su u ponedjeljak potvrdili da su banka i njezin izvršni direktor Jes Staley pod istragom britanskih regulatornih vlasti zbog pokušaja otkrivanja identiteta zviždača u sklopu tog britanskog bankarskog diva.

U priopćenju Barclaysa navodi se da su dva britanska regulatora za sektor financijskih usluga započela istragu protiv Barclays banke te njezina izvršna direktora Jesa Staleya zbog njegove odgovornosti u slučaju vezanom za program zviždača u Barclaysu.

Iz uprave navode da su prihvatili Staleyevo pojašnjenje da nije znao da mu nije dopušteno pokušati utvrditi i otkriti ime autora anonimnog pisma, odnosno zviždača, poslanog članovima uprave 2016. godine, a vezanom za nedavno uposlenog visokog dužnosnika, uključujući i pitanja osobne prirode, kako su pojasnili iz banke.

“Uprava je zaključila da je Staley iskreno ali pogrešno vjerovao da mu je dopušteno identificirati autora toga pisma”, kaže se u priopćenju.

Iz banke poručuju da će u potpunosti surađivati u istrazi regulatora, kao i da će u značajnoj mjeri prilagoditi ovogodišnji iznos primitaka izvršnog direktora.

Prema godišnjem izvješću Barclaysa, objavljenom početkom 2017. ukupni iznos primitaka Jesa Staleya za prošlu godinu iznosio je 4,23 milijuna funti (4,95 milijuna eura), uključujući godišnji bonus od 1,32 milijuna funti, čiji će iznos čini se biti smanjen za 2017. godinu, primjećuje AFP.

Staley je tražio od internog obavještajnog tima da istraži tko je napisao pismo, koje je on ocijenio “nepoštenim osobnim napadom na jednog visokog zaposlenika”. Uprava je otkrila njegove poteze početkom ove godine i uputila zahtjev vanjskoj pravnoj tvrtki da provede istragu, kao i da o svemu izvijesti nadležna regulatorna tijela.

“Osobno sam vrlo razočaran zbog situacije koja se dogodila, zbog čega se ispričavam, ponajprije zato što težimo poslovanju prema najvišim etičkim standardima”, kazao je predsjednik banke John McFarlane.

You may also like