Barack Obama: Ubojstvo Borisa Nemcova znak je pogoršanja demokratske klime u Rusiji

Washington – Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da je ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova znak pogoršanja klime u Rusiji, gdje je poštivanje građanskih prava i slobode medija zadnjih godina nazadovalo.
Žestoki kritičar Putinove politike Boris Nemcov ubijen je u petak u Moskvi u blizini Kremlja na način koji podsjeća na mafijaške likvidacije, a ruska oporba sumnja da iza ubojstva stoji Putinov režim. Obama je pozvao ruske vlasti na sveobuhvatnu istragu ubojstva istaknuvši da likvidacija Nemcova predstavlja “indikaciju klime u Rusiji u kojoj se civilno društvo, neovisni novinari i ljudi koji komuniciraju putem interneta osjećaju sve ugroženijima i ograničenijima”. Razvoj situacije sugerira da će ruska javnost ubuduće informacije primati jedino preko državno kontroliranih medija, upozorio je Obama u razgovoru za agenciju Reuters.

Sloboda medija, okupljanja, informacija i temeljnih građanskih prava i sloboda trenutno je u Rusiji u mnogo goram stanju nego prije pet do deset godina, istaknuo je američki predsjednik. Obama se susreo s Nemcovim tijekom svoje posjete Moskvi 2009. godine, kada je razgovarao s vođama ruske oporbe. Njegovo ubojstvo je, kaže Obama, “dio onoga što je omogućilo Rusiji da sudjeluje u nekon vrsti agresije na Ukrajinu”. Likvidacija Nemcova u središtu Moskve dogodila se dva dana prije najavljenog prosvjeda ruske oporbe, a Njemcov je tvrdio da će razotkriti umješanost službenog Kremlja u rat u Ukrajini.

You may also like