Barack Obama pozvao muslimanske zajednice neka se suprotstave ekstremizmu

Washington – Američki predsjednik Barack Obama pozvao je muslimanske zajednice u SAD-u na potporu u suprotstavljanju “nasilnom ekstremizmu” koji je u suprotnosti s islamskom vjerom.

Muslimanski će lideri u diskreditiranju našeg naroda trebati više od propagande islamskih militanata da su zapadne zemlje u ratu protiv islamske vjere, rekao je Obama na trodnevnom summitu protiv ekstremističkog nasilja koji se održava u Bijeloj kući. Ocijenio je da su mladi muslimani posebno osjetljivi na ekstremističke propagande kojima ih se poziva da se pridruže Islamskoj državi i Siriji ili da izvode napade u zemlji.

Prošlog tjedna obavještajni su dužnosnici izvijestili Kongres da je čak 150 američkih državljana pokušalo otputovati u Siriju i priključiti se islamskim militantima. U tekstu koji je objavljen u Los Angeles Timesu Obama je naveo da brojni američki muslimani žive u strahu nakon što su prije tjedan dana ubijena trojica muslimanskih studenata u Chapel Hillu, na jugoistoku Sjedinjenih Država. Još ne znamo zašto je troje mladih brutalno ubijeno u Chapel Hillu, ali znamo da su brojni Amerikanci muslimani diljem naše zemlje zabrinuti i strahuju, piše Obama u tekstu. Amerikanci svih religija i različitog podrijetla moraju ostati ujedinjeni sa zajednicom u žalosti i inzistirati da nitko ne bi smio biti na meti zbog onoga što jest, svojeg izgleda i svoje vjere, dodao je. Summit protiv ekstremističkog nasilja najavljen je nakon atentata u Parizu, ali bio je mnogo prije pripreman. Na njemu sudjeluju predstavnici 60 zemalja.

You may also like