Američki predsjednik Barack Obama čestitao je na “hrabrosti i brzom razmišljanju” putnicima koji su u petak svladali naoružanog napadača u francuskom vlaku, među kojima su bili i američki vojnici.  “Predsjednik je izrazio veliku zahvalnost na hrabrosti i brzom razmišljanju nekolicine putnika, uključujući i pripadnike američke vojske, koji su nesebično onemogućili napadača. Jasno je da je njihova junačka akcija spriječila mnogo veću tragediju”, objavila je Bijela kuća u službenoj izjavi.

 Naoružani muškarac ranio je u napadu, koji se u petak dogodio u brzom vlaku Thalys između Amsterdama i Pariza, tri osobe – francuskog glumca Jean-Huguesa Angladea, jednog Britanca i jednog američkog marinca, nakon čega su ga svladali putnici, među kojima je bio i ranjeni marinac, izvijestio je Reuters. Napadač je uhićen kada se vlak zaustavio na postaji Arras u sjevernoj Francuskoj.

 Mediji navode da se radi o 26-godišnjem Marokancu, koji je navodno od ranije poznat francuskim tajnim službama, a bio je naoružan kalašnjikovom i nožem . Glasnogovornik Francuske državne željeznice rekao je kako je napadač posjedovao hladno i vatreno oružje kojim je dvije osobe teško ranio, a jednu lakše, navodi AFP. Prema BBC-u, jedna od teško ranjenih osoba ozlijeđena je nožem, a druga iz vatrenog oružja.

 Glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova Pierre Henry Brandet izjavio je da motivi napada još nisu poznati, pa je zasad preuranjeno govoriti o terorizmu.  Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je da incident istražuju francuski antiteroristički istražitelji, te da će se slučaju, kao i uvijek kada se sumnja na terorizam, pristupiti s najvećom pažnjom i preciznošću.

Related Posts